Rondleidingen Sint Joriskerk in restauratie

4 mei 2011 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - De Stichting Vrienden van de Sint Joriskerk organiseert in samenwerking met het gilde rondleidingen langs de restauratiewerkzaamheden. Met werklift of trap gaan bezoekers naar boven, waar ze de restauratie aan de gewelven kunnen bekijken, de beeldjes, kapitelen en beschilderingen kunnen bekijken en genieten van het prachtige uitzicht.

De rondleidingen vinden plaats op alle zaterdagen tot en met 25 juni om 11.00 uur, 12.00 uur, 13.00 uur onder leiding van een gids van het gilde. Rondleidingen gaan door bij een deelname van minimaal 5 en maximaal 10 personen. De kosten zijn 10 euro p.p., waarvan 7,50 bestemd voor restauratie en 2,50 voor het gilde. Opgave via website van het gilde of telefonisch bij kantoor gilde: 033-4722236.

Eind 2010 is de eerste fase van de restauratie, herstel van de door de bonte knaagkever aangetaste houten dakkapconstructie, afgerond. Van januari tot en met oktober 2011 wordt de tweede fase uitgevoerd, het restaureren van gewelven en het pleisterwerk. Hiertoe is alle kunst uit de kerk elders opgeslagen, zijn de orgels ingepakt en is op een hoogte van 9,5 meter een werkvloer aangelegd. De kerk staat nu vol met steigers.

Van de 1,5 miljoen euro, die nodig is voor de totale restauratie, is op dit moment 1,4 miljoen euro binnen. De Stichting vertrouwt erop dat het resterende bedrag van 100.000 euro tussen nu en 1 november binnenkomt via een rijkssubsidie en via het resultaat van nieuwe publieksacties, die nog meer donateurs zoukunnen opleveren. Ook een eenmalige gift is welkom op rekeningnummer 1408.75.948 ten name van Stichting Vrienden van de Sint Joriskerk, Amersfoort.

Vanaf 1 november 2011 is de Sint Joriskerk weer beschikbaar. Op de zondagen voor erediensten en op de overige dagen voor concerten, tentoonstellingen en recepties. De officiële heropening zal plaatsvinden op donderdagavond 8 december 2011. Er zullen dan Kerstvespers ten gehore worden gebracht door het Bachensemble onder leiding van Krijn Koetsveld. Allen, die een financiële bijdrage hebben geleverd voor de restauratie zullen hiervoor een uitnodiging ontvangen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie