‘Begrip voor elkaar vergroten’

27 april 2011 om 00:00 Nieuws

Sinds 2002 woont Arjan van Ruiten (33) in de wijk Kattenbroek. ,,Toen ik hier kwam, was er eigenlijk geen overlast. Het was nog een jonge wijk, maar de kinderen werden langzaam ouder. Dan is het logisch dat een winkelcentrum een aanzuigende werking heeft. Het is toch een leeftijd om te gaan hangen.”

Project City Faces in Emiclaer KATTENBROEK - Het kennismakingsproject City Faces werd al twee keer succesvol uitgevoerd in de binnenstad van Amersfoort. Stichting Welzijn Amersfoort besloot om dit project ook in winkelcentrum Emiclaer uit te voeren, om buurtbewoners, jongeren en ondernemers met elkaar in contact te brengen en het onderlinge begrip te vergroten.

door Thalina Koeleman

Karim Bashandy (24), jongerenwerker bij Stichting Welzijn Amersfoort, vertelt dat er vier jaar geleden inderdaad sprake was van overlast. ,,Het is een golfbeweging. Nu is die golf laag, maar het is belangrijk om ook voor de langere termijn wat te doen.” Volgens hem zijn de jongeren die meedoen erg betrokken en staan ze open om andere mensen te leren kennen.

Het doel van City Faces is om het leefklimaat in en om het winkelcentrum te verbeteren door jongeren, bewoners en ondernemers op een positieve manier met elkaar in contact te brengen. Volgens Bashandy is het project vooral preventief, om overlast in de toekomst te verminderen.

Kelly de Boe (13), een van de jongeren, kwam via Bashandy in aanraking met het project. ,,Hij had nog mensen nodig en het leek me leuk om mee te doen.” Voor Jan de Roos (43), voorzitter van de ondernemersvereniging Emiclaer, gaf het maatschappelijk belang de doorslag om mee te doen. ,,Als je dit laat liggen, werkt het natuurlijk niet. Daar hebben wij niets aan, de bewoners niet en de jongelui uiteindelijk ook niet.”

Er zijn vijf ontmoetingen geweest en een aantal activiteiten, de tassen-uitdeelactie en een sollicitatiecursus. Volgens Van Ruiten kun je nog niet spreken van directe veranderingen. ,,Het is meer het voorkomen van overlast in de toekomst.” Kelly de Boe merkt wel verandering. ,,Het is gezelliger en er is minder overlast. Dat komt vooral doordat we nu met elkaar praten, er is aandacht voor ons.”

Bashandy ziet ook een positieve verandering. ,,We kunnen ‘hoi’ zeggen tegen elkaar op straat. Eerst kon dat ook wel, maar het was heel anoniem. Weinig mensen kenden elkaar toen.” Volgens De Roos wordt iets beter als er aandacht aan wordt gegeven. ,,Het zijn misschien allemaal kleine dingetjes, maar als je daarmee wat mensen weer beter in het spoor kunt zetten, dan heeft het al zin gehad.”

Bashandy hoopt dat het ‘ons kent ons-gevoel’ in het centrum komt. ,,Elkaar durven aanspreken als dat nodig is en dat er dan een dialoog ontstaat in plaats van een discussie.” Van Ruiten ziet de toekomst positief in. ,,De aandacht vanuit de gemeente en het jongerenwerk klinkt als muziek in mijn oren. Kattenbroek is een ontzettend leuke plek om te wonen. Met het project is het nog leuker geworden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie