‘Smeerolie van de arbeidsmarkt’

20 april 2011 om 00:00 Nieuws

Stichting Emplooi, onderdeel van Vluchtelingenwerk Nederland, werkt in verschillende gemeenten als arbeidsbemiddelingsbureau voor erkende vluchtelingen. Deze mensen met een verblijfsvergunning kloppen vrijwillig aan voor hulp bij het vinden van werk. Hessing vertelt dat de cliënten vooral werk vinden bij het midden- en kleinbedrijf (mkb). Er wordt gezocht naar een goede match tussen de capaciteiten van de vluchteling en de wensen van de werkgever. ,,Als werkgever moet je wel een risico willen nemen. Ze spreken nog niet vloeiend Nederlands en hebben een andere cultuur. De vluchtelingen hebben hierdoor begeleiding nodig. Dat is een tijdelijke investering.”

Emplooi bemid-delt erkende vluchtelingen AMERSFOORT - Elk jaar komen er vijftig tot zestig volwassen vluchtelingen in Amersfoort. Stichting Emplooi hielp vorig jaar ongeveer vijftig erkende vluchtelingen uit de regio Amersfoort aan een baan. Volgens Peter Hessing (56), adviseur in Amersfoort voor Emplooi, is er nog veel onbekendheid over deze groep vluchtelingen. ,,Er wordt over buitenlanders vaak geringschattend gedaan, maar ze willen niets liever dan vandaag de uitkering stoppen en aan de slag gaan.” door Thalina Koeleman

De cliënten van Emplooi zijn allemaal politieke vluchtelingen, vaak hoogopgeleid en komen uit landen zoals Irak of Ethiopië. Hessing vertelt dat er op de arbeidsmarkt veel concurrentie is. ,,Ze moeten concurreren met mensen die de taal vloeiend spreken en ze hebben vaak een tijd hun vak niet kunnen uitoefenen.” In Amersfoort is de economische crisis merkbaar. ,,Er zijn minder arbeidsplaatsen en onze cliënten hebben hier het eerst last van.” De mensen worden daarom gestimuleerd om desnoods vrijwilligerswerk te gaan doen, zodat ze bezig zijn, onder de mensen komen en meer van de Nederlandse cultuur leren.

In Amersfoort gaan veel cliënten aan het werk bij instellingen in de zorg. Dit komt volgens Hessing omdat er veel vraag is vanuit de zorg en omdat hulpvaardigheid vaak in de genen van de vluchtelingen zit, zowel bij vrouwen als bij mannen. ,,Maar er gaan ook mensen naar installatiebedrijven of vervoersbedrijven en soms gaan ze in het zakenleven aan de slag.”

Hessing meent dat de stichting een andere insteek heeft dan andere instanties en meer tijd heeft voor de cliënten. ,,Dat komt doordat we werken met vrijwilligers. Dat zijn vaak 55+’ers die ondernemer of leidinggevende zijn geweest en iets weten van de arbeidsmarkt.” Volgens Hessing is het voor vrijwilligers boeiend om met vluchtelingen te praten. ,,Ze hebben een andere kijk en visie op dingen en op Nederland door hun eigen cultuur.”

Als Stichting Emplooi in Amersfoort niet meer zou bestaan, zou volgens Hessing de ‘smeerolie’ ontbreken. ,,Wij kunnen net dat zetje geven, om de dingen in beweging te krijgen. Ik zeg vaak: je kunt je geen betere werknemer wensen, maar je moet er wel wat in investeren.”

u Voor meer informatie lees: www.emplooi.nl. Op 21 april is er in De Flint een scholings- en banenmarkt waar Stichting Emplooi is vertegenwoordigd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie