Meander ‘komt de grond uit’

20 april 2011 om 00:00 Nieuws

De bouw van het nieuwe ziekenhuis is in volle gang. Het ziekenhuis wordt maximaal 42 meter hoog en krijgt een oppervlak van 200 bij 240 meter. Het gaat ruim 300 miljoen euro kosten. Het bouwdeel waar onder meer de spoedeisende hulp en de operatiekamers komen is inmiddels twee bouwlagen hoog. Dit gedeelte zal als eerste worden opgeleverd. De funderingen van de verpleegafdelingen zijn gestort en bij het bouwdeel poliklinieken zijn de heipalen geslagen. Begin mei worden ook de heiwerkzaamheden van het psychiatrisch centrum en het ambulanceplatform afgerond. Meander krijgt in totaal 600 bedden en alleen maar eenpersoonskamers.

Ingebruikname nieuw ziekenhuis na zomer 2013 HOOGLAND - Vijf hijskranen torenen hoog uit boven de Eem en markeren de plek waar het nieuwe Meander Medisch Centrum verrijst. Het doffe geluid van de heimachine galmt vrijdag door het landschap. In totaal komt het nieuwe ziekenhuis te rusten op 2700 betonnen palen die 19 meter diep in de grond zitten. ,,We zijn nog niet helemaal de grond uit’’, zegt de manager nieuwbouw Albert Trip. ,,Achterin zijn ze nog een paar weken aan het heien.’’ De verwachting is dat het ziekenhuis na de zomer 2013 in gebruik wordt genomen.

door John Spijkerman

,,Op 27 augustus 2010 werd de eerste paal geslagen’’, weet Trip. Er wordt steeds een stalen buis in de grond gestampt. Als die erin zit, wordt de bewapening erin gedaan en wordt de buis met beton volgestort. Vervolgens wordt de stalen buis eruit getrokken. Het begrip ‘duurzaamheid’ staat hoog in het vaandel tijdens de bouw. Er wordt ‘bewust’ met materialen omgesprongen; in ronde betonpalen gaat minder beton dan in vierkante palen. Vanwege de hoge grondwaterstand moet er worden bemalen. Een ontijzeringsinstallatie zuivert het water dat wordt afgevoerd in de Eem.

Vanwege overstromingsgevaar, wordt het ziekenhuis een niveau hoger gebouwd. Het betekent dat het ziekenhuis ook bij een mogelijke overstroming gewoon kan blijven functioneren. Alle afdelingen zijn bereikbaar vanaf de begane grond. ,,Dat is eigenlijk de tweede laag. Alle patiëntenverkeer speelt zich af op dit niveau. De operatiekamers komen op de eerste verdieping.’’ Het parkeren voor de bezoekers gebeurt onder het hoofdgebouw op maaiveldniveau. De contouren van de parkeerlaag zijn zichtbaar. En op een hoek van het terrein, op de plek van het rietdekkersbedrijf Eggenkamp, komt straks een parkeergebouw voor het personeel. Het nieuwe ziekenhuis krijgt toch een groot hydrotherapiebad. Aanvankelijk zouden er alleen drie vlinderbaden komen, maar na protesten heeft Meander toch besloten om één hydrotherapiebad te bouwen met verschillende niveaus zodat er meer patiënten tegelijkertijd gebruik van kunnen maken. Bij de afdeling fysiotherapie komt een revalidatietuin. Een zilveresdoorn, een plataan en een acacia zijn zorgvuldig ingepakt en maken er straks onderdeel van uit. Ook elders op het terrein worden bomen beschermd. Zij geven het nieuwe ziekenhuis een groene aankleding. Voor de bomen die zijn gekapt, geldt een herplantplicht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie