‘Wietboulevard geen oplossing’

6 april 2011 om 00:00 Nieuws

Bolsius zegde in november vorig jaar de gemeenteraad toe in kaart te brengen wat de gevolgen zijn van een concentratie van coffeeshops, bijvoorbeeld in de vorm van een wietboulevard. De VVD trok na die toezegging haar motie in en besloot de uitkomsten af te wachten.

VVD en PvdA teleurgesteld in uitkomst AMERSFOORT - Een wietboulevard zorgt niet voor een verbetering van de veiligheidssituatie en de openbare orde. Dat blijkt uit een onderzoek dat burgemeester Lucas Bolsius heeft laten doen naar de gevolgen van het clusteren van coffeeshops op bijvoorbeeld een bedrijventerrein. Raadsleden Koos Voogt (VVD) en Grace Tanamal (PvdA) zijn daarin teleurgesteld. ,,Dit betekent dat er in Amersfoort in feite geen coffeeshops meer bij kunnen.”

door André van der Velde

Uit het onderzoek blijkt dat concentratie van coffeeshops al dan niet aanverwante criminele activiteiten aantrekt, zoals drugshandel. Uit ervaringen van de politie en andere gemeenten blijkt volgens het college bovendien dat concentratie vrijwel altijd leidt tot klachten van omwonenden en ondernemers. Ook neemt het gevoel van onveiligheid toe, de uitstraling van de omgeving wordt als minder ervaren en er wordt meer parkeeroverlast ervaren. Een ander negatief aspect van een wietboulevard is dat klanten minder ‘honkvast’ zijn, waardoor eigenaren minder bekend zijn met hun klanten, waardoor die minder aanspreekbaar zijn.

Conclusie van het onderzoek is dat een concentratie van coffeeshops geen verbetering oplevert in vergelijking met de situatie op dit moment. De huidige vier coffeeshops liggen evenwichtig verspreid in de stad en zorgen niet voor overmatige overlast.

Koos Voogt en Grace Tanamal zijn teleurgesteld in uitkomst van het onderzoek. ,,Dit rapport lijkt verdere oplossingen af te snijden. Als er ondernemers zijn die een coffeeshop in Amersfoort willen vestigen, moet dat gewoon kunnen. Maar nu is het voor hen bijna onmogelijk een vestigingsplek te vinden”, aldus Voogt. Tanamal wijst op de strenge vestigingscriteria. ,,Een coffeeshop mag niet in een straal van 250 meter rondom een school, niet in het kernwinkelgebied, niet in een specifieke woonstraat en op het pand dient ook nog eens een horecabestemming te rusten. Er mogen zich in totaal negen coffeeshops in de stad vestigen, maar dat lukt op deze manier dus nooit.”

Er is ook een tussenoplossing, stelt Voogt. ,,Je hoeft geen negen coffeeshops bij elkaar te zetten, het kan ook gaan om een stuk of vier. Controle op overlast lijkt mij bij zo’n clustering juist makkelijker dan wanneer coffeeshops over de hele stad zijn verspreid.”

Tanamal en Voogt benadrukken dat de gemeenteraad nu opnieuw aan zet is. ,,Dat een wietboulevard geen oplossing is, kan het standpunt zijn van de burgemeester, maar met alle respect, de raad kan er anders tegenaan kijken”, aldus Voogt. Samen met Tanamal overweegt hij een nieuwe motie in dienen waarin het college de opdracht krijgt wel een wietboulevard te realiseren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie