Reclamebelasting ter discussie

6 april 2011 om 00:00 Nieuws

De gemeenteraad moet volgende week een besluit nemen over de invoering van een reclamebelasting. De invoering vindt plaats op verzoek van de OBA. Volgens de OBA is er voldoende draagvlak bij de ondernemers voor de invoering. Via nieuwsbrieven en inloopavonden zijn ondernemers in de binnenstad schriftelijk geïnformeerd. ,,De OBA heeft aangegeven dat ‘de meeste ondernemers’ voor dit voorstel zijn. Echter wij krijgen signalen dat dit niet zo is’’, stelt PvdA-raadslid Smits Alvarez. Om het draagvlak te toetsen voor de reclamebelasting heeft de PvdA deze week 500 enquêtes verspreid onder ondernemers. ,,Dat zijn bijvoorbeeld kleine bedrijven in de schil rond de binnenstad, aan de Bloemendalsestraat, de Singels, de Kleine Haag, Amicitia en de Kamp. We hebben al een paar reacties binnen. Die zijn niet erg positief. Velen weten er niets van. Er is niet heel veel draagvlak.’’ Ook blijkt volgens het PvdA-raadslid dat niet alle ondernemers vinden dat er voor de hoogte van de belasting alleen maar moet worden gekeken naar het aantal reclame-uitingen. ,,Dit zou kunnen betekenen dat bijvoorbeeld de V&D en de Hema 880 euro per jaar betalen en een kleine ondernemer op de Kamp 360 euro per jaar. Er wordt dus gekeken naar de grootte van de reclame-uiting en niet naar de grootte van de onderneming.’’ BPA-fractievoorzitter Hans van Wegen is het met die redenering eens en dient volgende week een motie in tijdens de raadsvergadering. De BPA wil dat naast het aantal reclame-uitingen ook rekening wordt gehouden met het aantal vierkante meters verkoop vloeroppervlakte.

Ondernemers niet allemaal enthousiast BINNENSTAD - Het idee een reclamebelasting in te voeren voor alle binnenstadondernemers, blijkt niet bij iedereen in goede aarde te vallen. De Ondernemers Binnenstad Amersfoort (OBA) wil de ongeveer 300.000 euro die de belasting jaarlijks moet opleveren, stoppen in een ondernemersfonds. Daarmee kunnen activiteiten worden georganiseerd om de economie van de binnenstad te versterken. Intussen zijn er twijfels over het draagvlak.

door John Spijkerman

Sommige ondernemers in de Krommestraat en aan de Kamp zijn tegen de plannen. Pierre Giesbers van Galerie Giesbers zegt dat alle ondernemers in het tweede deel van de Krommestraat tegen zijn. ,,Eind december 2010 heb ik voor het eerst iets van de OBA gehoord.’’ Hij vindt dat het ondernemersfonds alleen moet gelden voor het kernwinkelgebied, Langestraat, Arnhemsestraat en Utrechtsestraat, omdat die er ook het meest aan hebben. Christel Randwijk van Christea’s zegt dat de gemeente zich voor het karretje van de OBA laat spannen. ,,Dan moet je weten dat er ook draagvlak voor de maatregel bestaat.’’ De gemeente verschuilt zich achter de OBA , vindt Giesbers. ,,Niet de ondernemers van de binnenstad hebben om een fonds gevraagd, maar de OBA en dat is heel wat anders.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie