'Nieuw parkeerbeleid 'carte blanche' om vergunningparkeren in te voeren'

Nieuws

AMERSFOORT - De PvdA stuurt 10.000 brieven naar huishoudens in het Soesterkwartier, Nieuwland, Hoogland, Kruiskamp en het Leusderkwartier. De partij wil weten wat de bevolking vindt van het nieuwe parkeerbeleid van het college. De PvdA maakt zich zorgen over de collegeplannen voor vergunningparkeren. ,,Dit is carte blache om in grote delen van de stad het vergunningparkeren in te voeren’’, denkt PvdA-raadslid Smits Alvarez.

door John Spijkerman

Volgende week wordt er tijdens de raadsvergadering gesproken over het parkeerbeleid in woonwijken in de stad. Het college van b en w constateert dat er in bestaande woonwijken sprake is van een groeiend parkeerprobleem door het toegenomen autobezit. Volgens het college zijn er ‘s avonds en ‘s nachts steeds vaker klachten over parkeeroverlast in de woonwijken. B en w willen weten wat de raad ervan vindt als de gemeente de regie krijgt om - na klachten en op verzoek van bewoners - het groeiende parkeerprobleem aan te pakken. Zo overwegen b en w bijvoorbeeld betaald parkeren in te voeren in bestaande vergunninggebieden om parkeerplaatsen overdag beter te benutten. Ook wordt gedacht aan oplossingen waarbij er alleen een vergunning wordt afgegeven voor de eerste auto.

Nu vindt vergunningparkeren alleen plaatsvindt in de binnenstad en gedeeltes van aangrenzende wijken. Als bewoners in straten daar omheen parkeeroverlast ervaren en hier ook vergunningparkeren wensen, kan dit alleen als meer dan 50 procent van deze bewoners dat wil. Als het college zelf de regie in handen kan nemen, bestaat het risico dat vergunningparkeren en betaald parkeren wordt ingevoerd in verschillende Amersfoortse wijken, vreest PvdA-raadslid Smits Alvarez. ,,Ik denk dat dit een manier is om een tekort van enkele tonnen op de parkeerbegroting op te lossen.’’

advertentie