‘Aanbesteding zwembad moet over’

29 december 2010 om 00:00 Nieuws

De gemeente heeft alleen de SRO gevraagd een offerte uit te brengen voor de aanbesteding van het nieuwe zwembad dat aan de Hogeweg moet verrijzen. De SRO, die de exploitatie doet van de zwembaden in en rond Amersfoort, heeft de voorkeur van de gemeente en is daarmee een zogenoemde ‘preferred supplier’ (bevoorrechte aanbesteder). Na het uitbrengen van de offerte is door een extern bureau bekeken of deze marktconform is. Naar verwachting van Van Wijngaarden zal het college in januari hierover een positief besluit nemen.

VVD: gemeente is onnodig duurder uit AMERSFOORT - De wijze waarop de gemeente Amersfoort de aanbesteding voor de exploitatie van het nieuwe zwembad aan de Hogeweg heeft uitgevoerd deugt niet en moet over. Dat stelt VVD-raadslid Daniëlle van Wijngaarden. ,,De gemeente heeft eigen spelregels gehanteerd bij de gunning aan de SRO. Dat is onverantwoord.”

door André van der Velde

Zij zet daar echter grote vraagtekens bij. ,,Wat is marktconform? Hoe kun je het toetsen als andere partijen niet mee mogen doen”, vraagt ze zich af. ,,We hebben het college al diverse malen gevraagd om een andere werkwijze bij de gunning van de zwembadopdracht, tijdens de Ronde van 6 oktober 2009 bijvoorbeeld. De gemeente gaf echter telkens aan dat vanwege contractuele verplichtingen een andere werkwijze niet mogelijk is. Ik wil daarom nu weten wat die afspraken zijn.”

Van Wijngaarden vreest dat de aanbesteding niet volgens de Europese regels is gegaan. ,,We kunnen ons echter niet voorstellen dat de gemeente iets doet dat niet volgens de regels is en willen daarover dus opheldering.”

Volgens het VVD-raadslid snijdt de gemeente zich door het niet Europees aan te besteden in de eigen vingers. ,,Als je meerdere partijen om een offerte vraagt, kun je de beste kiezen. Als dan zou blijken dat de ‘preferred supplier’ de beste is, of even goed is als beste partij, kan die alsnog de opdracht krijgen. Maar zoals de gemeente het nu doet is het onverantwoord. Zo loop je concurrentievoordeel mis. Zeker in deze tijd waarin opdrachten vrij schaars zijn, zijn voordelen te behalen.”

Hoeveel geld de gemeente misloopt, weet Van Wijngaarden niet. ,,Dat kan ik niet inschatten, wel weet ik dat als je het op een andere manier aanbesteedt en meerdere partijen om een offerte vraagt, dat zeker geld zal opleveren.”

Wat de VVD betreft doet de gemeente de aanbesteding voor het zwembad aan de Hogeweg daarom helemaal overnieuw. Van Wijngaarden: ,,En we willen van het college ook weten of de gemeente nog andere ‘preferred suppliers’ heeft en wanneer ook daarbij voortaan gebruik wordt gemaakt van openbare aanbesteding.”

Volgens een woordvoerster van de gemeente zijn in 2005 met SRO prestatieafspraken gemaakt voor het zwembad aan de Bisschopsweg. ,,Het nieuwe zwembad aan de Hogeweg is in feite de herontwikkeling van dat zwembad en valt daarom onder de prestatie afspraken uit 2005.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie