Meer dan 250.000 euro voor strooien

22 december 2010 om 00:00 Nieuws

De PvdA houdt zich al langer bezig met het strooibeleid in de gemeente Amersfoort. ,,Vorig jaar ging het niet goed in de stad als het om strooien ging en nu is het weer winter en gaat het weer de verkeerde kant op’’, stelde PvdA-raadslid Smits Alvarez. Hij refereerde aan de 200 klachten die vorig jaar bij de PvdA waren binnengekomen over het strooibeleid en die waren doorgespeeld aan het ambtelijk apparaat en het Meldpunt Woonomgeving. Was daar wel wat mee gebeurd? Deze winter zijn er al 600 meldingen binnengekomen.

AMERSFOORT - We denken dat we een goed strooibeleid hebben’’, reageerde wethouder Van ‘t Erve vorige week dinsdagavond op vragen van PvdA-raadslid Ramon Smits Alvarez. Sinds vorig jaar is het aantal strooiroutes uitgebreid. Twintig procent van het totale wegendek in Amersfoort wordt bestrooid. Tot vorige week was er al 600.000 kilo zout gestrooid. De gemeente heeft al meer dan 250.000 euro uitgegeven aan gladheidsbestrijding.

door John Spijkerman

Wethouder Van ‘t Erve legde uit dat na de klachten van vorig jaar de strooiroutes zijn uitgebreid. Bij de gemeente zijn 600 telefoontjes binnengekomen. ,,Bij tien procent gaat het om klachten en in negentig procent om vragen.’’ Aanpassingen in het strooibeleid zijn mogelijk. Dat er door de sneeuwval weer problemen waren in de winkelstraten in de binnenstad, kwam niet omdat er niet was gestrooid. ,,Maar omdat het zout niet werd ingelopen.’’ In de binnenstad is van de winkelstraten alleen de Langestraat opgenomen in de strooiroutes.

Smits Alvarez vindt dat de gemeente bij de gladheidsbestrijding meer gebruik moet maken van nieuwe media, zoals twitter en facebook. ,,De gladheidsbestrijding moet gewoon goed zijn.’’ Vorige winter werd er vijf ton uitgegeven aan de gladheidsbestrijding. Daarnaast kostten herstelwerkzaamheden aan de wegen vorig jaar 300.000 euro. De teller loopt inmiddels weer behoorlijk op.

Volgens ROVA-woordvoerder Frank Brouwer is er voor dit moment ‘voldoende zout om het strooiplan in Amersfoort uit te voeren’. Maar voor hoelang dat is, kan hij niet zeggen. ,,We kijken hoe we de hoeveelheid zout zo efficiënt mogelijk inzetten. Dat gebeurt bijvoorbeeld door zout te mengen met pekelwater en met zand.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie