‘Ik heb me kostelijk vermaakt’

15 december 2010 om 00:00 Nieuws

Vrijdagavond vond in Tivoli het NK Poetry Slam plaats. Negen dichters uit het hele land kwamen bijeen om te strijden om de titel Slampion 2010, de wisseltroffee ‘De Gouden Vink’ en een bedrag van duizend euro.

Amersfoortse dichter op NK Poetry Slam AMERSFOORT - Hij is niet de Slampion van 2010 geworden. Sterker nog, de geboren en getogen Amersfoorter Peter Knipmeijer moest vrijdag tijdens het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam in Utrecht helaas al na de eerste ronde het veld ruimen. ,,Ik had gehoopt de tweede ronde te bereiken, dat was ook het hoogst haalbare geweest. Maar dat ik er überhaupt stond, had ik vooraf nooit gedacht.”

door André van der Velde

Peter Knipmeijer was een van de finalisten. ,,Ik had vorig jaar september/oktober min of meer bij toeval meegedaan aan een slam in Borra, die ik won. En nadat ik een publieksprijs had gewonnen, mocht ik meedoen aan de halve finales in Utrecht. Daaraan deden vorige week maandag in totaal 24 dichters mee. Ik won de poule en stond daarom vrijdag in de jaarfinale in Tivoli”, vertelt de 40-jarige dichter, die onlangs zijn eerste dichtbundel ‘Tweelingsterren’ uitbracht en werkzaam is als psychiatrisch verpleegkundige in het UMC.

Eigenlijk kwam het behalen van de finale als een grote verrassing voor hem. ,,Ik vind mezelf geen echte slammer, die hebben toch een meer theatrale presentatie, met veel gebaren bijvoorbeeld. Ik ben als dichter wat ingetogener. Dat theatrale past ook niet zo bij mij.”

Eenmaal in Tivoli hoopte Knipmeijer de tweede ronde te halen, maar dat bleek er niet in te zitten. ,,De jury zat een beetje tegen”, lacht hij. ,,Omdat ik niet echte een slammer ben, wist ik dat ik het niet van mijn presentatie moest hebben. Mijn strategie was een gedicht met een klassieke vorm voor te dragen: Not even Kloos. Dat is gebaseerd op diens gedicht ‘Ik ben een God in ‘t diepst van mijn gedachten’, een gigantisch cliché in de Nederlandse poëzie. Ik had het gedicht omgebouwd tot een sonnet vol ironie en zelfspot, maar dat kwam bij de jury kennelijk totaal niet over.”

De drie juryleden, waaronder televisie-presentator Arie Boomsma oordeelden met harde cijfers: een 4, een 5 en een 6. ,,Het was een dramatische uitschakeling”, zegt Knipmeijer, en lacht er hartelijk om. ,Gelukkig kon het publiek het gedicht beter waarderen. Die gaf een oordeel via de applausmeter en volgens die meter ben ik een goede middenmoter.”

Ondanks het harde jury-oordeel kijkt Knipmeijer terug op ,,een geweldige avond. De sfeer backstage was heel bijzonder. Iedereen was enthousiast en steunde elkaar. Ik heb me ook kostelijk vermaakt.”

De avond eindigde volgens Knipmeijer ook precies zoals het op een slam-event hoort, in verwarring. ,,Er zijn twee winnaars uitgeroepen, Daan Doesborgh en Martijn Teerlinck. Dit omdat er iets mis bleek te zijn met de applausmeter. Dat hoort er ook helemaal bij. Als een slamfinale niet in een rel eindigt is het geen echte finale geweest”, lacht hij. ,,En het zijn twee terechte winnaars.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie