Erna van Hees (l) en Marianne van Hooren.
Erna van Hees (l) en Marianne van Hooren. Arjan Klaver

Van allegro naar fade-out: slotakkoord Van Hooren en Van Hees

23 maart 2018 om 11:08 Nieuws

AMERSFOORT De begeleidende foto geeft al direct de toon aan. Erna van Hees laat zien dat zij eind mei haar detaillistenbestaan compleet loslaat. Haar medefirmant Marianne van Hooren daarentegen houdt het vak in de bladmuziek nog even vast en gaat in het centrum Utrecht nog een paar jaar bij een soortgelijke winkel haar kennis uitdragen. Van Hooren & Van Hees Muziek, bladmuziek en accessoires sluit haar muziekboek na achttien jaar.

Arjan Klaver

Beiden firmanten wisten dat op enig moment hun winkel uit het straatbeeld van de Zuidsingel zou verdwijnen. Van een allegro in de omzet was al geen sprake meer. Dat liep al een tijdje terug ten gevolge van de het elektronisch zakendoen en de verandering in de handel van bladmuziek, zoals het vermeende gemak dat muzikanten ervaren met bladmuziek op een tablet.

PENSIOEN „Daar komt bij dat mijn man dit jaar met pensioen gaat", vult Van Hees aan die achttien jaar geleden met Van Hooren de winkel begon op de Zuidsingel 8. Vijf jaar gelden betrokken ze het huidige pand. „Je moet een mensenmens zijn om een dergelijke zaak te kunnen runnen. Wat dat betreft zijn onze klanten niets tekort gekomen. Want in al die jaren hebben we erg veel plezier beleefd met het verkopen van bladmuziek en accessoires en onze adviserende rol daarin."

FLAIR Van Hees: ,,Amoroso, om maar in de muziektermen te blijven. Ik zal nooit dat jochie vergeten dat mij vroeg of wij viooletudes in voorraad hadden. Dat hadden wij. Het was in de tijd dat ik ook viool leerde spelen. Ik gaf hem bladmuziek dat ik thuis ook op mijn standaard had liggen. En dat waren beslist geen eenvoudig oefeningen. En dat vertelde ik ook aan dat jochie dat voorts zijn viool tevoorschijn toverde. Hij speelde een stukje van de bladmuziek met een flair zoals je dat van een jong kind gewend bent. Hij zaagde ongecompliceerd. Heerlijk. Na twee minuten stopte hij en maakte vervolgens een opmerking waar ik enorm om gelachen heb. 'Mevrouw, u moet nooit opgeven, hoor.' En zo kan ik nog vele andere verhalen opdiepen die hier zijn voorgevallen. En daar zitten ook wat vervelende bij, zoals een dakloze die in kennelijke staat zich in onze etalage liet vallen in een poging zijn roes uit te slapen. Ik denk dat ik nog nooit zo boos ben geweest. En dat heeft hij gemerkt. Samen met een passant heb ik de dakloze weer op straat gezet."

GEMIS Terugkijkend weten beide firmanten dat zij een flinke bijdrage hebben geleverd aan de muzikale ontwikkeling van hun klanten. En dat zijn niet alleen liefhebbers van klassiekers als Bach of Chopin geweest. Ook bladmuziek van de Britse popzangeres Adele vloog de laatste jaren de deur uit.

WENNEN Diezelfde deur gaat op 31 mei definitief op slot. „Het wordt zeker een gemis", aldus Van Hooren. Althans, voor haar zal het even wennen zijn om niet meer met Van Hees gepassioneerd een winkel te runnen. „In het centrum van Utrecht ga ik bij een soortgelijke winkel werken. Gelukkig maar want ik kan voorlopig nog geen afscheid namen van dit vak." Tegelijkertijd vraagt een klant waar hij voor zijn dochter de Suzuki fluitmethode kan vinden. „Bij de uitverkoop fluit", antwoordt Van Hooren.

„Ook jong talent zal ons missen. Ach, we maken tot eind mei er een mooi slotakkoord van."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie