De activiteiten in en rondom Emiclaer worden ook duurzamer door de zonnepanelen.
De activiteiten in en rondom Emiclaer worden ook duurzamer door de zonnepanelen. Arnoud J Spaaij

Winkelen onder 318 zonnepanelen

1 mei 2019 om 17:31 Nieuws

AMERSFOORT Je ziet ze niet en toch doen ze dagelijks hun werk. Driehonderdachttien zonnepanelen op de daken van winkelcentrum Emiclaer wekken sinds kort 81.000 kWh aan elektriciteit op. Het jaarlijkse energieverbruik van 28 huishoudens.

Arnoud J Spaaij

Winkelcentrum Emiclaer is gebouwd in de jaren negentig van de vorige eeuw. Een tijd waarin energie nog lang niet de rol speelde in de samenleving die het nu doet. ,,Daarom is het mooi dat we ook een complex als Emiclaer op deze manier kunnen voorzien van milieuvriendelijke zonnepanelen", vertelt Arjanne de Vries, Shopping Centre Manager bij Wereldhave. Wereldhave is exploitant van meerdere winkelcentra door heel Nederland en de eigenaar van Emiclaer. Zo'n zeventig winkels in het woon-, kantoor en winkelcomplex profiteren van de groene energie. Winkelcentrum Emiclaer neemt naast zonnepanelen ook andere maatregelen om bij te dragen aan Amersfoort als duurzame stad. Daarvoor wordt naast het opwekken van zonne-energie ook windenergie ingekocht.

HOOP Astrid Janssen, wethouder van de gemeente Amersfoort, kwam speciaal naar het dak van Emiclaer om het laatste zonnepaneel op z'n plek te leggen. Symbolisch natuurlijk maar het gaf de wethouder wel de gelegenheid om de aanwezigen bij de feestelijke ingebruikname geluk te wensen met het project. ,,Wereldhave neemt haar verantwoordelijkheid met 'Wij gaan dit doen'. Mijn hoop is dat dit een voorbeeld is voor anderen. Een voorbeeld voor bewoners, organisaties en bedrijven. Want het is nog lang niet genoeg", aldus Janssen die had uitgerekend dat er in Amersfoort eigenlijk 516.000 zonnepanelen nodig zijn. Toch was Janssen met dit initiatief van Wereldhave enorm blij. Ondernemers profiteren ervan en zo uiteindelijk iedereen meent Janssen.

DOEL Het mes snijdt aan twee kanten. Zonne-energie is gunstig voor het milieu maar ook voor de portemonnee. ,,Met de nieuwe zonnepanelen op het winkelcentrum dienen we het milieu en besparen daarnaast op onze energiekosten", aldus De Vries. Zo is de investering dus op meerdere manieren een bijdrage aan Amersfoort als duurzame stad.

Voor Wereldhave zelf is de verduurzaming van Emiclaer ook belangrijk. Wereldhave heeft zich ten doel gesteld om het energieverbruik in haar winkelcentra te verminderen met dertig procent ten opzichte van 2013 en meer dan 2.000 mWh duurzame energie op te wekken. Beide doelen zijn inmiddels behaald, zo laat Wereldhave weten.

DUURZAMER De activiteiten in en rondom Emiclaer worden op deze manier vanzelfsprekend ook duurzamer. Al is veel zonneschijn voor bijvoorbeeld Emiclaer beach natuurlijk nog altijd de beste energie. En als het komende winter weer gaat vriezen is de ijsbaan op de vijver onder de naam Emiclaer on Ice juist weer het beste af met een matig zonnetje.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie