Afbeelding

Rafaël Amersfoort voor iedereen

19 december 2018 om 17:31 Nieuws

CALVEEN Of je nu in God gelooft of niet, Kerst heeft voor vrijwel iedereen een bijzondere betekenis. Rafaël Amersfoort biedt aan iedereen een boodschap van hoop en licht. Tijdens de Kerst met een inspirerende dienst maar ook het hele jaar door met steun aan elkaar en hulp aan hen die het kunnen gebruiken.

Arnoud J Spaaij

,,De kerk is het snijvlak tussen hemel en aarde," zo begint Richard Klomp, stichter en voorganger van de Rafaëlgemeente in Amersfoort, ,,En kerst is zo'n moment waar dat tot uiting komt."

Klomp begon 26 jaar geleden voor Rafaël Nederland met een handvol mensen in een houten keet in het Soesterkwartier. Inmiddels is de gemeente gegroeid naar zo'n negenhonderd leden en na enkele verhuizingen binnen Amersfoort neergestreken op industrieterrein Calveen in Amersfoort-Noord. Wellicht niet zo'n inspirerende omgeving maar wel met veel praktische voordelen. ,,Het geeft naast voldoende ruimte tijdens de diensten ook plek voor onze ondersteunende activiteiten. Rafaël Amersfoort biedt een warm hart aan velen. Begeleiding van dak- en thuislozen, pastorale hulp of begeleiding van asielzoekers. En we geven bijvoorbeeld voedsel- en leefpakketten aan leden maar ook aan niet-leden."

Rafaël is er voor mensen die in God geloven en ook voor mensen die geen aansluiting meer vinden in een kerk. Ooit was dat een belangrijk deel van het bestaansrecht. ,,Ik had ooit een visie een kerk te hebben voor onkerkelijken," zegt Klomp met een glimlach. Veel leden van nu hebben oorspronkelijk wel een kerkelijke achtergrond.

De gemeente is een eigentijdse beweging met oog voor wat er leeft. Klomp: ,,We maken verbinding met wat er nu gaande is in de maatschappij. We krijgen soms de vraag 'Ben ik welkom?'," doelend op geaardheid of manier van leven en dat beaamt Klomp, ,,Wij geloven en brengen het evangelie van liefde, aanvaarding en vergeving; dan omarm je iedereen." Daar heeft de kerk een taak meent Klomp: ,,Mensen die zijn vastgelopen, juist daarvoor zijn we er als kerk."

Klomp verduidelijkt dat juist deze tijd van het jaar inspirerend kan zijn om eens goed te overdenken hoe we in het leven staan. ,,In deze tijd waarin normale zaken door elkaar schudden willen we juist een boodschap van hoop en licht laten horen. We geloven ook dat we een invloed zijn in de samenleving."

Een mooi moment waar veel inspiratie wordt geboden is de dienst op kerstavond. Klomp is er enthousiast over: ,,Er is prachtige muziek van heel goede musici, een goed team met Simeon van Dam als voorganger. Het is een jonge vent die de taal van vandaag spreekt. Het is ook een dienst met gezelligheid en bij binnenkomst word je verwend met kerstlekkernijen."

En hopelijk sluiten de mensen na kerst ook aan? Maar Klomp legt uit: ,,Natuurlijk hebben we een missionair hart. Toch hebben we geen dubbele agenda: de agenda is dat we gewoon een geweldige tijd geven met God en een geweldige tijd geven met andere mensen."

a        [Rafaël Amersfoort, Kosmonaut 2, 3824 MK Amersfoort, www.rafaelamersfoort.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie