Afbeelding
Ascensui Media

Buurauto: duurzaam en verbindend

21 november 2018 om 17:31 Nieuws

AMERSFOORT Volgens CROW, een kennispartner voor onder meer overheden, aannemers en adviesbureaus, zijn dit jaar in ons land ongeveer 41.000 deelauto's beschikbaar, die door zo'n 400.000 mensen gebruikt worden. Dat zijn 10.000 auto's meer dan vorig jaar.

Arjan Klaver

De groei blijft niet beperkt tot de 'car sharing platforms', ofwel peer-to-peer deelauto's met een luchthapper of oliestoker onder de motorkap. „Vooral auto's met een stekker zijn immens populair." Dit zegt Alex van der Woerd. Hij runt samen met Johan Janse het bedrijf Buurauto dat in zeven steden actief is.

DELEN Buurauto is een oplossing voor autobezitters die hun heilige koe niet vaak gebruiken. De maandelijkse kosten lopen echter gewoon door. „Het autodelen is dan een goedkope oplossing", aldus Van der Woerd. „Helemaal als deze elektrisch is aangedreven. En de behoefte om een dergelijke auto met een stekker met vijf tot acht gebruikers in de buurt te delen, neemt behoorlijk toe. De vraag beperkt zich niet alleen tot bedrijven dankzij alle fiscale voordelen en de representatie. Een elektrische auto is immers het toonbeeld voor duurzaamheid en de wil om de CO2 terug te dringen. Maar ook particulieren willen steeds vaker een elektrische aangedreven auto. Het is vrij eenvoudig. Met een groepje vaste buren krijg je via Buurauto op basis van een leasecontract een elektrische auto voor de deur, op een gereserveerde parkeerplaats. En daar hoort vanzelfsprekend een laadpaal bij. Voor elektrische voertuigen is een goede oplaadinfrastructuur immers een must."

De gemeente Amersfoort stimuleert elektrisch rijden. Zij faciliteert oplaadvoorzieningen in de openbare ruimte. Bovendien wil Amersfoort in 2030 een CO2-neutrale en afvalloze stad zijn. Via Samen Duurzaam Deal streeft zij naar 500 elektrische deelauto's in 2022.

VERBINDING Buurauto is niet alleen ontstaan vanuit een duurzaamheidsbesef. Een auto delen heeft ook verbindende elementen. „Alleen moet je het gebruik van de deelauto wel goed afstemmen. De auto reserveren kun je zelf doen, via de buurauto-app waarop je meteen kan zien of de auto beschikbaar is of niet. Verder maak je met de andere huishoudens een afspraak over de verrekening. Bovendien hebben we nog een dienst die voor verbindingen zorgt. Ouderen zonder auto kunnen namelijk op een eenvoudige manier een rit aanvragen: ze kunnen bellen naar een centraal nummer in de wijk. Dat nummer wordt op gezette tijden bemand door een vrijwilliger, die aan de hand van de beschikbaarheid van vrijwilligers en auto's een geschikte vrijwilliger aan een rit en een auto koppelt, die deze met de app opent en sluit. Er hoeft dus nergens een sleutel te worden opgehaald, wat het gebruiksgemak vergroot. Voor deze pilot in fase 1 hebben wij Amersfoort geselecteerd, omdat we daar de beschikking hebben over alle benodigde componenten, van auto's, vrijwilligers en organisaties die kunnen communiceren met ouderen, om dit snel en goed te organiseren. Kortom, duurzaamheid, sociale cohesie en een behoorlijke reductie op de mobiliteitskosten. Dat brengt Buurauto in een stroomversnelling."

a        [Buurauto, Soesterweg 314A, 3812 BH Amersfoort, 033 88 716 22, www.buurauto.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie