Antoine Vincke (25) won met zijn gefrituurde lasagneschijf de eerste prijs in de finale van het tv-kookprogramma De Nieuwe Lekkerbek.
Antoine Vincke (25) won met zijn gefrituurde lasagneschijf de eerste prijs in de finale van het tv-kookprogramma De Nieuwe Lekkerbek. Wouter van Dijk

Amersfoortse kok wint finale: 'Wat begon als grap, wordt écht een hit'

5 september 2018 om 13:08 Nieuws

AMERSFOORT Antoine Vincke, kok bij het Amersfoortse restaurant La Scala, heeft woensdagavond de eerste prijs gewonnen in het nieuwe tv-kookprogramma De Nieuwe Lekkerbek. Vinke wist met zijn lasagneschijf de andere deelnemers te verslaan. Zijn nieuwe creatie werd als lekkerste beoordeeld door de jury, bestaande uit Robert Kranenborg, Daan Faber, Ellen Scholtens en Alain Caron. Vinke won daarmee het geldbedrag van 10.000 euro, bedoeld om zijn product verder te ontwikkelen.

Wouter van Dijk

In het programma van Omroep Max op NPO 1 werden kandidaten uitgedaagd een vernieuwende eetsensatie te bereiden. Ze werden daarin bijgestaan door presentatoren André van Duin en Marlijn Weerdenburg. Vervolgens presenteerden ze hun gerechten aan de jury, die op basis van originaliteit, kwaliteit en smakelijkheid de beste gerechten uitkoos.

Naast de lasagneschijf van Antoine scoorden in de top drie de Citadelle van deelnemer Monique en de Waffeltjes van Yentl. In eerdere uitzendingen passeerden onder meer de chocandel, een bijzondere variant op de frikandel, en babyvoeding met een duurzame twist de revue. Volgens jurylid Robert Kranenborg kan de lasagneschijf van Vincke een landelijke hit worden. ,,Dit is zo'n product waarvan ik zeker weet dat mensen ervoor in de rij gaan staan'', zei hij tijdens de finale-uitzending.

De lasagneschijf van Antoine Vincke (25) staat, als het aan hem ligt, over enige tijd op menig menukaart in snackbars en andere horecagelegenheden. ,,Ik ben er nu van overtuigd dat dit een hit wordt. Ik wist zelf al wel dat de gefrituurde lasagne lekker is, maar nu heb ik ook bevestiging.''

TEGEN DE REGELS IN Het verhaal van de lasagneschijf begon enige tijd geleden in de keuken van het Amersfoortse restaurant La Scala, waar Antoine werkt. ,,Ik had een keer zin in iets uit de frituur'', vertelt hij. ,,Maar ja, in een Italiaans restaurant vind je natuurlijk geen kroketten of frikandellen. Wat ik wel vond, was een stuk lasagne dat nog over was. Ik heb dat stuk gepakt, gepaneerd en in de frituur gegooid. Dat is natuurlijk tegen alle culinaire regels in, maar er was op dat moment toch niemand in de keuken, dus ik durfde het wel aan.''

Het resultaat was de lasagneschijf, waar Antoine zelf positief verrast over was. ,,Ik heb het meteen een paar collega's laten proeven en die waren ook allemaal erg enthousiast. Daarmee was het gerecht geboren en ben ik het vaker gaan maken om het te verbeteren.''

NET WAT VOOR JOU Het was uiteindelijk zijn vrouw Chanaya die Vincke aanspoorde zich op te geven voor het nieuwe tv-programma van Omroep Max, een soort zusje van 'Heel Holland Bakt'. ,,We zaten thuis op de bank toen die oproep voorbij kwam. Mijn vrouw stootte me direct aan. 'Dit is net wat voor jou, met je lasagneschijf'' zei ze. Ik dacht daar eerst nog anders over, want écht overtuigd van mijn culinaire ontdekking was ik nog niet. Chanaya had er op dat moment eigenlijk meer vertrouwen in dan ik.''

Zo ging het balletje toch rollen. Vincke werd uitgenodigd om mee te doen en er volgde een casting in Amsterdam. ,,Dat ik mee mocht doen, was op zich al bijzonder genoeg, omdat er, zo hoorde ik later, honderden aanmeldingen waren binnengekomen bij Omroep Max en slechts enkele tientallen werden uitgenodigd voor de voorrondes.'' De hele zomer in huize Vincke stond vervolgens in het teken van de lasagneschijf, aangezien de eerste opnames - in Amersfoort - in juni startten. Daar kwam dan nog bij dat Vincke tussen de afleveringen door ook nog eens opnieuw vader werd.

PITTIG ,,Het was al met al een behoorlijk pittige tijd, zonder de steun van mijn vrouw was het niet gelukt. Ik kreeg tijdens de opnames kritiek op mijn product en moest steeds op zoek naar verbeteringen in het recept. Zo vond men dat mijn gerecht wat meer pit kon gebruiken en een betere korst. Gaandeweg heb ik ingrediënten toegevoegd en een ander soort paneermeel gebruikt. Wat denk ik vooral scoorde is dat ik uitsluitend verse producten gebruikte, met als kern de bolognèse, bechamelsaus en lasagnebladen.''

BEWONDERING Uiteindelijk belandde Vincke in de finale. ,,Die aflevering was twee weken geleden opgenomen, dus ik wist al die tijd al dat ik de wedstrijd gewonnen had, maar ik moest natuurlijk mijn mond houden. Dat is ook gek hoor. Maar het was een fantastisch avontuur om mee te maken. En ik vind het ook nog steeds een vreemd idee dat ik gewonnen heb, want andere deelnemers hadden écht ook mooie en innovatieve gerechten gemaakt. Ideeën waar ik bewondering voor heb. De concurrentie was echt groot.''

DIT GAAT WAT WORDEN Het volgende avontuur dient zich nu aan: het in de markt zetten van zijn lasagneschijf. ,,Want dat is wel degelijk mijn plan. Met deze prijs en daaraan gekoppeld een geldbedrag van 10.000 euro op zak, heb ik voldoende bevestiging dat dit écht wat kan gaan worden. De jury bestond uit mensen die verstand van eten hebben, dus deze hele geschiedenis heeft mijn zelfvertrouwen behoorlijk opgekrikt. Tijdens de opnames van het programma heb ik hulp gekregen van de jongens van Pit Food Concepts in Tilburg. Zij kunnen mij verder helpen om mijn product te ontwikkelen, daar heb ik het al met ze over gehad. Dit gaat echt wat worden. Bovendien heb ik al een belangrijke stap gezet door het merknaam 'De Lasagnaschijf' te registreren. Daarmee voorkom ik dat slimme jongens er met mijn uitvinding vandoor gaan.''

Maar Vincke blijft ook nuchter genoeg. ,,Ik moet natuurlijk ook gewoon mijn gezin met twee jonge kinderen (Nova van twee jaar oud en Yves van acht weken oud) onderhouden, dus de komende tijd sta ik weer in de keuken van La Scala. Ik ben benieuwd hoe men reageert op het nieuws. Gisteren heb ik bewust een vrije dag opgenomen, omdat ik natuurlijk wist dat de finale uitgezonden zou worden en ik tot winnaar zou worden uitgeroepen. Bovendien, ik wilde het heel graag zelf op tv zien.''

Achteraf gezien heeft Antoine zijn prijs vooral te danken aan zijn vrouw, zegt hij. ,,Als zij mij niet had aangespoord, dan was de lasagneschijf slechts personeelsvoedsel van La Scala gebleven.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie