Het orkest tijdens de repetitie. Naast de dirigent (Geert Schrijvers) staat Gé Reinders.
Het orkest tijdens de repetitie. Naast de dirigent (Geert Schrijvers) staat Gé Reinders. Ivar Elstrodt

Gé Reinders 'te gast' bij RCO Wilskracht

22 maart 2019 om 07:03 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT In de 'Oetblaoze' tour reist de Limburgse zanger Gé Reinders het hele land door. Elk optreden is uniek, omdat hij zich laat begeleiden door een plaatselijk blaasorkest. Op zaterdag 22 maart gebeurt dat De Flint waar Reinders samen met het Amersfoortse RCO Wilskracht vanaf 20.00 uur een avondvullend programma brengt.

Peter Bruinsma

De in het Limburgs zingende Gé Reinders is een waar fenomeen in het zuiden van ons land. In onze streken is hij misschien wat minder bekend, maar zijn nummer Blaosmuziek staat al sinds 2003 jaarlijks in de Top 2000, met als hoogste notering plaats 27. In het najaar van 2017 werd één van de bestuursleden van RCO Wilskracht door Reinders gebeld. Hij wilde Amersfoort aandoen in zijn landelijke tournee en had daar een goed orkest voor nodig. RCO Wilskracht was door Theater De Flint bij hem aanbevolen.

OPGETOGEN Geert Schrijvers is sinds augustus vorig jaar dirigent van RCO Wilskracht. Schrijvers is zelf een geboren Limburger en kent Gé Reinders persoonlijk. Hij is opgetogen over de aanstaande samenwerking . ,,Gé Reinders is een troubadour, maar ook een entertainer die je als luisteraar deelgenoot maakt van zijn wereld. Veel van zijn liedjes gaan over typisch Limburgse zaken en hij zingt ze allemaal in het dialect. In totaal spelen we op 22 maart veertien liedjes van Gé. Arrangeurs hebben die liedjes voor harmonieorkest bewerkt. Ondanks de grote bezetting van ons orkest is toch de intieme sfeer in het arrangement behouden en krijgt Gé Reinders als solist volop de ruimte om zich vocaal te profileren."

Muziekvereniging Wilskracht bestaat uit meerdere orkesten. Voor dit project wordt het orkest aangevuld met een aantal muzikanten uit het Harmonieorkest. ,,Daarmee geven we hen een kans om eens mee te maken hoe het is om in een theater op een wat hoger niveau muziek te maken. Binnen onze vereniging is het altijd mogelijk om door te stromen naar het RCO, de muzikale top van onze vereniging. Dat vereist wel een zeker niveau. Ook musici van buiten de vereniging kunnen toetreden tot het concertorkest. Dat hangt af van een beschikbare plek en het muzikale niveau wat wordt vastgesteld middels een auditie", vult Schrijvers aan. Hij voelt zich in korte tijd al helemaal thuis bij Muziekvereniging Wilskracht. ,,Ik vind het een voorrecht om met zulke goede musici te werken. Ik ga met meer energie terug naar mijn woonplaats Breda. Ik voel een goede chemie, waardoor samen mooie muziek maken heel natuurlijk en inspirerend wordt." Schrijvers benadrukt dat Gé Reinders weliswaar de hoofdgast is, maar toch de vereniging waar hij te gast is centraal staat. ,,Dat is echt het uitgangspunt van de voorstelling. Het is een gezamenlijk en gelijkwaardig project waarbij Gé het belang van goede muziekverenigingen in Nederland onderstreept. Hij draagt het verenigingsleven een warm hart toe."

Op 29 juni geeft RCO Wilskracht in Amersfoort een concert met het Gelders Fanfareorkest. Na de zomer werkt het ensemble toe naar de wereldpremiere van het ambitieuze werk Orpheus en Euridice van Bas Clabbers.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie