Smelt: 'Hoe gezellig het bij ons ook is, op het moment dat we een wedstrijd spelen zijn we net zo fanatiek als andere teams'.
Smelt: 'Hoe gezellig het bij ons ook is, op het moment dat we een wedstrijd spelen zijn we net zo fanatiek als andere teams'. Egbert-Jan van Ommen

VV Wilhelmina: ‘Mannen met ballen gezocht’

Volleybal

AMERSFOORT De oudste volleybalclub van Amersfoort timmert momenteel volop aan de weg in de zoektocht naar nieuwe leden. In de Keistad hingen in april op diverse plekken rood gekleurde reclameborden met de tekst ‘Volleyballers gezocht.’ Deze maand houdt de vereniging een banneractie op 25 plekken in Amersfoort en op zaterdag 10 september is de club ook aanwezig op de verenigingenmarkt. Het blijken een initiatieven te zijn van Femke Smelt, bestuurslid PR zaken bij Wilhelmina.

,,We willen onze bekendheid in de stad vergroten en dit leek ons een geschikte manier’’, legt Smelt uit. ,,We zouden graag wat in ledenaantal groeien.” Ook al is Wilhelmina al jaren redelijk stabiel met circa 140 leden, waarvan iets meer dan de helft competitie speelt en de rest op dinsdagavond tijdens de recreantentrainingen een balletje kan slaan. ,,Wij zijn sinds we in 2018 naar Amerena zijn gegaan zelfs iets gegroeid’’, stelt Smelt tevreden vast. ,,Toch zouden we graag wat competitiespelers erbij willen krijgen. Daarvoor hebben we ook ruimte.”

Wilhelmina, in 1907 opgericht als gymnastiekvereniging, heeft niet de ambitie om enorm groot te worden. ,,We willen geen tweede AVV Keistad worden’’, benadrukt Smelt. ,,Sommige mensen denken dat wij alleen recreatief volleyballen, maar dat klopt niet. We zijn ook gewoon bij de Nevobo aangesloten. Bij ons kun je ook competitie spelen’’, vervolgt het bestuurslid. ,,Zowel bij de dames als bij de heren hebben we momenteel vier competitieteams, dus in totaal acht seniorenteams en dat aantal willen we graag zo houden, ook al is er aanwas van jong volwassenen. We willen de gemiddelde leeftijden van de teams niet te hoog laten worden. Daarom zouden we graag vers bloed erbij willen krijgen.”

(Tekst loopt verder onder de foto)


De stad werd gevuld met posters voor de volleybalvereniging - Foto: Egbert-Jan van Ommen

Het is soms lastig om je weg te vinden in de stad

Wilhelmina richt zich vooral op Amersfoorters die op een ontspannen manier willen volleyballen. Smelt: ,,Voor mensen die hier nieuw komen wonen is het soms lastig om je weg te vinden. Via onze volleybalclub is het laagdrempelig om nieuwe mensen te leren kennen en je op die manier wegwijs te maken in de stad. Wat ik als speelster zo prettig vind is dat je bij Wilhelmina echt gezien wordt. Vrijwel iedereen kent elkaar. Op de competitieavonden draaien mensen uit de recreantenteams ook één shift en dat is reuze gezellig. Tijdens de recreantenavonden geven leden uit de competitieteams weer trainingen. Alles is goed met elkaar verweven. Hoe gezellig het bij ons ook is, op het moment dat we een wedstrijd spelen zijn we net zo fanatiek als andere teams’’, benadrukt Smelt die zelf in Dames 3 speelt. ,,Dan gaan we ook vol voor de winst. Maar wij drinken vooraf wel een kopje thee met elkaar.”

Opvallend is dat Wilhelmina geen jeugdafdeling heeft en ook niet overweegt om die te beginnen. ,,Van oudsher is Wilhelmina een gymnastiekvereniging voor volwassenen’’, weet Smelt. ,,Dat is altijd zo gebleven. Ik weet niet wat de overwegingen daarvan geweest zijn, maar zolang ik bij de club zit is het nooit aan de orde geweest om een jeugdafdeling op te tuigen. Dat plan is er nu ook niet. Dit betekent wel dat er geen natuurlijke doorstroming is’’, zegt de Amersfoortse tot besluit. ,,Daarom moeten we soms aan de weg timmeren om ‘zichtbaar’ te worden. Mooi toch dat je overal in Amersfoort de borden tegenkomt dat Wilhelmina nog leden zoekt.”

Door Peter Pos

advertentie
advertentie