HVC Amersfoort, met rechtsonder Henk Wery.
HVC Amersfoort, met rechtsonder Henk Wery. Screenshot

Amersfoortse documentaire ‘Langs de pijngrens’ te zien op RTV Utrecht

Voetbal

AMERSFOORT RTV Utrecht de zendt zaterdag 19 november de documentaire ’Langs de pijngrens’ uit. Deze vertelt het verhaal over de opkomst en ondergang van het betaalde voetbal in Amersfoort. 

Veertig jaar geleden kwam na het uitspreken van het faillissement van SC Amersfoort een einde aan het profvoetbal in de Keistad. Filmmaker en sportjournalist Arjan Klaver en sporthistoricus Addy Schuurman leggen de bal weer op de stip en laten in deze documentaire de hoogte- en dieptepunten van het profvoetbal in Amersfoort zien. 

De Stad Amersfoort besteedde eerder aandacht aan de film: ‘Over sterspelers en volle tribunes, maar ook schulden en doping‘.

Tussen 1954 en 1982 was er in Amersfoort een heuse profclub, SC Amersfoort, die op Sportpark Birkhoven speelde. De jaren vijftig en zestig vormden de hoogtijdagen waarin duizenden Amersfoorters de thuiswedstrijden bezochten. In lange rijen trokken de supporters vanuit het Soesterkwartier naar het knusse stadion. Maar eind jaren zeventig zette het verval in. De prestaties werden minder, de toeschouwers bleven weg en in het bestuur heersten ruzies en wanorde. Dat resulteerde uiteindelijk in het faillissement op 15 december 1982.

In de film halen veertig jaar na dato direct betrokkenen zoals oud-spelers, oud-bestuursleden en een supporter herinneringen op. Hun verhalen worden afgewisseld met historisch beeldmateriaal van sportprogramma’s, foto’s en kranten uit die tijd. Het geeft een mooi inkijkje in het roerige verleden van Amersfoort.

Langs de pijngrens is zaterdag 19 november te zien op RTV Utrecht en online te bekijken via de app en website van RTV Utrecht. Het programma is gemaakt door Arjan Klaver en Addy Schuurman in samenwerking met Smulders Audiovisueel en internetkrant De Stadsbron. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Amersfoort.

advertentie
advertentie