Het Nederlands elftal viert de plaatsing voor het EK na afloop van de EK-kwalificatiewedstrijd Noord-Ierland - Nederland.
Het Nederlands elftal viert de plaatsing voor het EK na afloop van de EK-kwalificatiewedstrijd Noord-Ierland - Nederland. Koen van Weel

Bijna achthonderd spelers kwamen uit voor Oranje: hoeveel uit Amersfoort?

11 juni 2021 om 07:02 Voetbal

AMERSFOORT Vanavond start het Euro2020 met de wedstrijd Turkije tegen Italië en zondagavond start Nederland in de Arena tegen Oekraïne. Daarmee komt het totaal aantal spelers dat voor het Nederlands elftal uitkwam op 783. Hoeveel daarvan komt uit Amersfoort of omliggende gemeenten, weet jij wie het zijn én hoeveel interlands ze samen speelden?

Veel internationals hebben hun wieg staan in een van de vier grote steden, of in Haarlem, Breda of in Tilburg. Dat blijkt uit cijfers afkomstig van Voetbalstats.nl. Bij elkaar opgeteld maakten de internationals zo’n 1.660 goals. In elke provincie stond de wieg van ten minste één Oranje-speler, hoewel het aantal per provincie wel sterk uiteen loopt. 

VIER GOALS Amersfoort heeft tussen 1967 en 2016 zes internationals voortgebracht: Epi Drost, Adick Koot, Bart Ramselaar, John van den Brom, Marco van Ginkel en Henk Wery. In hun 37 interlands maakten ze samen slechts 4 doelpunten. Momenteel speelt geen Amersfoorter voor Oranje. Veel steden van vergelijkbare grootte (bijvoorbeeld Apeldoorn, Arnhem en Den Bosch) leverden er meer: tien stuks.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Amsterdam telt als grootste stad ook de meeste internationals: 106. Ruud Krol kwam 83 keer in het veld en is daarmee de Amsterdammer met de meeste interlands. Patrick Kluivert scoorde van alle Amsterdammers het vaakst: 40 keer.
Van de bijna achthonderd spelers zijn er 76 geboren in Rotterdam. Giovanni van Bronckhorst is Rotterdam’s recordhouder met 106 wedstrijden. Van Persie kreeg de bal met 50 keer het vaakst tussen de palen.

Gekeken naar het opgeteld aantal interlands vallen ook kleinere gemeenten op. Zo telt Helmond ‘maar’ zes internationals, maak kwamen deze gezamenlijk wel 213 keer het veld op. De onlangs overleden Willy van de Kerkhof was hier één van. De broers De Boer zorgden voor het leeuwendeel van de 184 interlands door spelers uit Hoorn en Arjen Robben zorgt in zijn eentje voor 96 interlands en 37 goals ‘uit’ Bedum. Qua goals vallen na de vier grote steden onder andere Voor-Drempt, de geboorteplaats van Klaas-Jan Huntelaar, Oss (Ruud van Nistelrooij), Heerenveen (Abe Lenstra) en Moordrecht (Memphis Depay) op.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie