Als tiener debuteerde Erwin Hermsen in het eerste en na dit seizoen houdt het avontuur bij de selectie van Hoogland op. De 35-jarige voetballer stopt ermee.
Als tiener debuteerde Erwin Hermsen in het eerste en na dit seizoen houdt het avontuur bij de selectie van Hoogland op. De 35-jarige voetballer stopt ermee. Foto Rinus van Denderen

Cultuurbewaker Erwin Hermsen zwaait af bij vv Hoogland

22 januari 2020 om 10:08 Voetbal

AMERSFOORT Nog een paar wedstrijden en dan zit de carrière bij Hoogland er voor Erwin Hermsen definitief op. Na jarenlang één van de vaste gezichten te zijn geweest, wil de verdediger zijn tijd anders besteden. Toch wacht er nog één taak voor de 35-jarige en zijn teamgenoten: niet degraderen uit de derde divisie.

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Als Erwin Hermsen uitspreekt dat er meer in het leven is dan alleen maar voetbal, schrikt hij er zelf bijna van. Jarenlang stond bij de Hoogland-verdediger vrijwel alles in het teken van voetbal. Op dinsdag- en donderdagavond werd er getraind en in het weekend moest er op het veld gepresteerd worden. Door de komst van zijn dochter hing de inmiddels 35-jarige twee seizoenen geleden zijn schoenen aan de wilgen en na zijn comeback zegt de Amersfoorter het selectievoetbal na dit voetbaljaar opnieuw vaarwel. ,,Nu is het echt definitief. Ik mis bepaalde dingen die er vroeger wel waren en ja, het is waar: er is meer dan alleen voetbal."

De mandekker is één van de vaste gezichten bij de selectie van Hoogland. Als tiener maakte Hermsen zijn debuut in het eerste en nu, op zijn 35ste, staat hij er nog altijd iedere week. Noem hem gerust één van de cultuurdragers binnen de vereniging, die beseft dat er meer bij komt kijken dan alleen presteren op het veld. Hoogland staat namelijk bekend als dat dorpse clubje, waarbij prestatie en gezelligheid hand-in-hand gaan.

Ik heb onderschat dat de groepsdynamiek is veranderdToch is dat langzaam aan het veranderen, merkt Hermsen. ,,En dat gaat niet eens expres. Dat is iets van de nieuwe generatie. Die hebben na een training of wedstrijd andere interesses of prioriteiten. In mijn vorige 'laatste seizoen' hadden we met meerdere spelers dat we na afloop een biertje dronken en slap konden ouwehoeren, dat is wat voor mij het voetballen extra leuk maakt en waarbij je denk ik tijdens de wedstrijd soms net dat stapje harder voor elkaar zet. Ik denk dat ik zelf onderschat heb dat met het terugkeren niet alleen het niveau is veranderd, maar ook de groepsdynamiek."

INCIDENT Het is één van de redenen waarom Hermsen na dit seizoen definitief afscheid neemt van selectievoetbal. Zijn keuze heeft niets te maken met het feit dat Hoogland in de derde divisie tegen degradatie vecht of dat hij eventueel te oud zou zijn voor dit niveau. ,,Absoluut niet zelfs. Ik vind nog altijd dat ik goed genoeg ben om elke week in de basis te starten, alleen ik wil ook af van die verplichting. Als ik iets doe, ga ik er vol voor. Dan ben ik er iedere trainingsavond en verzaak ik nooit op een wedstrijddag. Jarenlang deed ik dit met heel veel plezier, maar ik merk dat ik nu mijn tijd aan andere dingen wil besteden."

Van elke minuut op het veld geniet Hermsen nog altijd zichtbaar. Toch was dat zondag (Westlandia uit, 5-2 verlies) wel even anders. ,,We lieten elkaar als team in de steek en dat mag nooit gebeuren. Wij hebben vind ik twee van de beste spitsen binnen deze competitie, alleen is het voor ons moeilijk om ze voetballend te bereiken. Zeker met het wegvallen van Coen Heus, die hierin een hele belangrijke schakel was. Dit maakt dat wij terug moeten naar gedisciplineerd spelen en heel veel strijd moeten leveren, iets wat voor geen enkele speler de leukste manier van voetballen is. Je wilt het liefst toch de 'voetballende ploeg' zijn. Ik zie afgelopen zondag dan ook als een incident."

De nieuwe generatie heeft na een training of wedstrijd andere interesses of prioriteitenKNOKKEN Dat moet bijna wel, want wekelijks laat Hoogland zien dat ze vanuit gedisciplineerd voetbal heel wat kunnen bereiken. Ondanks beperkte mogelijkheden is de ontwikkeling van het eerste team de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen. Zo snel, dat sommigen dachten dat Hoogland niets te zoeken had op het een na hoogste amateurniveau. ,,Alles heeft te maken met verwachtingsmanagement", is Hermsen duidelijk. ,,Zoals net aangegeven is deze manier van spelen niet altijd de leukste, maar dat is de enige kans om te overleven in deze competitie. Niemand wil degraderen, dus dit is noodzakelijk. Als we dat blijven beseffen en we knokken als één team, kunnen we ook genieten van deze speelwijze en van een punt na negentig minuten lang knokken."

KARAKTER Dat genieten houdt na dit seizoen voor Hermsen op. Nieuwe cultuurdragers zullen de kar bij Hoogland moeten trekken, terwijl hijzelf gaat genieten van zijn leven als 'niet voetballer'. ,,Bang voor een zwart gat ben ik niet. Ik blijf sporten, want ik wil nog altijd dat mijn borst verder uitsteekt dan mijn buik", zegt hij met een lach. ,,Of ik het spelletje ga missen? Ja, dat wel. De prestatiedrang, het teamgevoel, de trainingskampen... dat ga ik missen ja. Alleen het is allemaal anders dan voorgaande jaren. Toen had je ook karakterjongens zoals Florian Lammers en Mohammed al Haydar. Die houden van een lolletje, maar die gaven je ook lachend een schop op de training als er gewonnen moest worden. Dat mis ik bij de huidige generatie wel. Maar goed, we moeten het niet dramatisch maken. Als ik vertrek, gaan er zeker anderen opstaan. We zijn vorig seizoen niet voor niets zonder mij naar de derde divisie gepromoveerd. Iedereen is vervangbaar en voor mij is het nu mooi geweest."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie