Felix Stoffels (16) en Youri Hartogsveld (19) zijn basisspelers in het eerste van derdeklasser VVZA.
Felix Stoffels (16) en Youri Hartogsveld (19) zijn basisspelers in het eerste van derdeklasser VVZA. Foto Rinus van Denderen

Jonge verdedigers Hartogsveld en Stoffels staan hun mannetje bij VVZA

4 december 2019 om 10:05 Voetbal

AMERSFOORT De jeugd heeft de toekomst en bij voetbalvereniging VVZA zijn ze niet bang om talent in te passen. Wat goed is komt snel. Daarom staan Felix Stoffels en Youri Hartogsveld in de basis bij de derdeklasser. Youri is negentien jaar en Felix is zestien lentes jong. ,,Het zou mooi zijn als we beiden centraal achterin kunnen spelen."

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Met nog ietwat vermoeide benen komen Youri Hartogsveld en Felix Stoffels maandagavond de lege VVZA-kantine ingelopen. Eigenlijk is dit helemaal niet het juiste moment om te spreken over hun seizoen. Zondag werd namelijk met 0-1 verloren en als beide verdedigers ergens een hekel aan hebben, is het wel verliezen. Van tegenslagen worden voetballers grote mannen en het minimale verlies nemen ze dan ook mee om beter te worden. Hun humeur is dan ook al iets beter dan de dag ervoor en de focus staat gericht op de volgende wedstrijd. Want het tweetal mag dan wel piepjong zijn, ze staan al wel enkele weken achter elkaar in de basis.

,,Het is eigenlijk bizar dat Felix in de basis staat", zegt Hartogsveld nog voordat hij op zijn praatstoel zit. Naast hem kijkt zijn teamgenoot verschrikt op, maar al snel wordt duidelijk dat Youri dit goed bedoelt. ,,Zestien jaar hé, dat gaat nergens over. Dat is echt heel jong voor een basisspeler in een eerste elftal uit de derde klasse."

CONCURRENTIE De lach is direct zichtbaar bij Stoffels. Hij hoort de lovende woorden wat ongemakkelijk aan, maar kan zich wel in de woorden van zijn maatje vinden. Eigenlijk hoort Stoffels nog bij de A-junioren te voetballen en dat was ook het oorspronkelijke plan. ,,Bij het eerste was een plek in de verdediging vrij, omdat Jaimy Mol naar Veensche Boys vertrok. De hoofdtrainer had mij gevraagd of ik vervroegd de stap naar het eerste kon maken, maar ik wilde nog een jaar onder Mozes spelen. Toen hij besloot bij VVZA te vertrekken, ben ik toch op het aanbod ingegaan", aldus het talent die vijftien jaar en twee maanden oud was toen hij zijn debuut in het eerste maakte.

En dus kreeg Hartogsveld er opeens een concurrent bij. Samen met Stoffels stond hij vorig seizoen in het centrum van de A1 en hij zou sowieso aansluiten bij het eerste. ,,Nou... concurrent....", lacht Hartogsveld. ,,Ik wist dat Felix op vakantie zou gaan en daardoor een deel van de voorbereiding ging missen. Tijdens het Amersfoortse Voetbalkampioenschap kreeg ik de kans en ik miste daarbij geen minuut. Doordat ik veel complimenten kreeg, wist ik dat het goed zat. Uiteindelijk ben ik er niet meer uitgegaan."

RECHTSBACK Door de reis naar Vietnam miste Stoffels de voorbereiding en dus ook de kans op een basisplaats. ,,Maar hallo, Vietnam. Daar ga je echt niet vaak heen en daarom heb ik er geen spijt van. Daarnaast is Youri écht een goede verdediger en vond ik het alleen maar leuk dat hij zijn kans greep."

Wie Stoffels ziet en hoort praten, zou niet zeggen dat hij nog maar zestien jaar oud is. Hij kiest zijn woorden zorgvuldig en beseft dat zijn kansen gaan komen. Toch kwamen deze al sneller dan verwacht. ,,Ik sta nu een wedstrijd of vijf op de rechtsbackpositie. Ondanks dat ik mijzelf geen back vind, ben ik trots dat ik in de basis sta."

Het is een groot compliment Felix. De trainer creëert een plek om jou te laten spelenZijn collega in de verdediging grijpt in als Stoffels de woorden uitspreekt: ,,Het is een groot compliment Felix. De trainer (Sebastian Verhoeve, red) creëert een plek om jou te laten spelen. Je voelt je dan misschien wel geen rechtsback, maar staat wel je mannetje. Dat is echt knap hoor."
En dus staan Hartogsveld en Stoffels samen in de verdediging van VVZA. Eerstgenoemde als linkercentrale verdediger en Stoffels (nu nog) als rechtsback. ,,Het zou mooi zijn als wij het centrale duo kunnen worden", aldus Hartogsveld, die beseft dat dit niet zo snel gebeurt. ,,Steven van Zanten, onze aanvoerder, speelt daar al jaren en doet het goed. Hij heeft een echte winnaarsmentaliteit."

Beiden weten ze dat Verhoeve zijn aanvoerder niet uit de basis haalt en dus moeten ze de huidige bezetting in de achterhoede accepteren. Of toch niet? Speelt Stoffels zijn maatje Hartogsveld eruit? ,,Haha, nooit", glundert laatstgenoemde. ,,Geen schijn van kans."

De negentienjarige zegt het met een grote knipoog, want hij is enorm bescheiden. Dat is hij echter niet in het veld, weet ook Stoffels. ,,Youri is net Virgil van Dijk. Je komt hem niet voorbij. Elk één op één duel wordt gewonnen. Ondanks dat hij wat laconiek oogt, is hij echt een beest en lijkt hij geen stress te kennen."

Afgelopen zondag werd hun teamgenoot Freek Rubrech gehuldigd omdat hij zijn 250ste wedstrijd voor VVZA heeft gespeeld. Als Stoffels en Hartogsveld zo doorgaan, kunnen zij dit ook bereiken. ,,Wie weet", is Hartogsveld nuchter. ,,Ik wil weten waar mijn plafond ligt, dus ik ga nu niet roepen dat ik altijd bij VVZA blijf spelen."

Naast hem knikt Stoffels, die deze mening deelt. ,,Zo denk ik er ook over, al ben ik daar nu nog niet mee bezig. Als Youri en ik jarenlang een centraal duo kunnen vormen bij VVZA is dat ook schitterend."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie