Hans Knobbe komt al 15 jaar uit Almelo om mee te doen met het 50+ Keimepperstennistoernooi.
Hans Knobbe komt al 15 jaar uit Almelo om mee te doen met het 50+ Keimepperstennistoernooi. Marjolijn van Gelder

Een toernooitijger van tachtig op 50-plus Keimeppers Tennistoernooi

13 juli 2019 om 07:33 Sport

AMERSFOORT Hans Knobbe is dit jaar tachtig geworden. Al 15 jaar komt hij uit Almelo om mee te doen met het 50-plus Keimeppers- tennistoernooi op de Amersfoortse tennisclub LTV Randenbroek. Hoe blijft hij zo fit? Hij geeft zijn visie op seniorensport. Net als wethouder Hans Buijtelaar en ex-tennisprof Jacco Eltingh.

De dochter van Hans Knobbe is in 2000 vanuit Almelo verhuisd naar Amersfoort. Ze tenniste op LTV Randenbroek en Hans ging vaak bij haar kijken. Hij hoorde over het 50-plus Keimeppers Tennistoernooi en besloot mee te doen.

[Waarom hier en niet in de regio Almelo?
,,Er zijn niet zoveel 50-plustoernooien bij mij in de buurt. Bovendien is bij de familie in Amersfoort zijn en tennissen bij het voor mij mooiste toernooi een fantastische combinatie.''

[Logeer je altijd bij je dochter?
,,Nee, nooit. Zij heeft een gezin en haar handen en huis vol. Ik rijd de eerste dagen van het toernooi op en neer. Mijn vrouw moet al 55 jaar dealen met mijn tennispassie. Zij komt alleen kijken als ik de finale haal. Alleen die laatste dagen van het toernooi kan ik haar verleiden met verblijf in een aardig hotel om daarna samen wat leuks doen.''

[Neem je zelf altijd je partners voor de dubbels mee?
,,Nee, dat is juist zo leuk. De Keimepperscommissie heeft steeds leuke partners voor me geregeld. Ik schat zeker zo’n acht dames en acht heren. Met velen houd ik contact. We wisselen tactiek en techniek uit. Laatst kreeg ik van een van hen, John den Boer, een placemat met instructie voor de voorhand en de backhand. Leuk toch? Ik ga ook naar racket testdagen. Heb net nog een kleiner racket gekocht in plaats van de grote plank waar ik mee speelde.''

[Mankeer jij nooit wat?
,,In 2017 onderging ik een grote operatie. Wat een dip in mijn ranking zeg. Vooral de concentratie was slecht. De cursus mozaïekmaken met vlijmscherp glas heeft geholpen. Als je je dan niet concentreert…''

[Heb je tips voor anderen om fit te blijven?
,,Gezond leven en verder zit het in de genen. Mijn moeder van 90 had nog haar eigen groentetuintje.''

Jacco Eltingh over seniorentennis:

Jacco Eltingh en Paul Haarhuis zijn het beste Nederlandse tennisduo aller tijden. Ze wonnen 39 toernooien, werden twee keer wereldkampioen en hebben alle grandslam toernooien een keer gewonnen. Tegenwoordig is Jacco technisch directeur van de KNLTB met onder zich o.a. de portefeuilles Seniorentennis en Tennisleraren.

,,Tennis is een sport voor het leven en je kan -ongeacht je leeftijd- optimaal blijven presteren. Met de portefeuille Seniorentennis wil de KNLTB uitdragen aan iedereen van 35 en ouder dat ze Nederland zouden kunnen vertegenwoordigen. Er zijn drie categorieën: young seniors, seniors en super seniors. Er is ook een bondscoach speciaal voor senioren. Die kiest in overleg met de KNLTB het beste team, nationaal en internationaal. Daar zijn ook 80-plussers bij, al zijn dat er niet veel.

Met de portefeuille Tennisleraren willen we clubs en trainers stimuleren niet alleen talent te ontdekken maar iedereen optimaal te laten bewegen. Je hoeft als senior echt niet per se een betere tennisser te worden, maar je kan wel blijven herhalen wat je nog wel weet en niet meer uitvoert. Je kan een positie op de baan aanleren, die gezien je energie het meest effectief is. Wees slimmer op de baan en vooral… heb het gezellig samen. Je vindt info hierover in het programma Tennis Fit van de KNLTB.

Fit. Het is erg belangrijk om dat te blijven. Zelf had ik in maart dit jaar nogal wat klachten, die ik daar waar mogelijk heb laten behandelen. Ik ben 12 kg afgevallen. Tennis nu weer 3 à 4 keer per week en stap 's avonds na het werk vaak op mijn mountainbike. Ik wil immers wél met Paul binnen ons cluppie 'vroeg oud geworden junioren' blijven spelen.
En over de warming-up: dat zie je tennissers zelden doen. Zelfs de senioren niet. Vergelijk het met fietsen op zachte banden, weg vloeit je energie. Maak geest en lijf warm voordat je de baan op gaat. Je gaat beter spelen en vindt het nog leuker ook.

Met 80 nog tennissen zoals jullie oudste Keimepper? Ik zou de vlag uithangen en als ik ervoor kon tekenen, deed ik het meteen."

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Wethouder Hans Buijtelaar over seniorensport:

Hans Buijtelaar begon in 2018 zijn derde termijn als wethouder. Er komt de komende jaren extra geld voor de sportbegroting bij. Onder andere voor seniorensport.

,,Ongeveer 40 procent van de inwoners in Amersfoort was in 2018 ouder dan 45 jaar, waarvan ruim 20 procent boven de 65. Door de vergrijzing wordt die groep groter. Steeds meer blijkt uit onderzoek dat bewegen een gunstig effect heeft op senioren. Het drukt o.a. de zorgkosten, vermindert de eenzaamheid, verhoogt de zelfredzaamheid en verbetert hun conditie en geheugen.
In het coalitieakkoord van 2018 is dus afgesproken de komende jaren extra geld beschikbaar te stellen.

Er zijn al allerlei initiatieven om senioren meer te laten bewegen. Sociaal vitaal, via In de buurt 033 en de buurtcoaches van de SRO. We moeten als gemeente meer laten weten dat deze initiatieven er zijn en dat ze helpen. Zo deed ik zelf mee aan een training van de KeiSki Wintersportvereniging. Die leerde de deelnemers oefeningen vóór het op wintersport gaan om blessures te voorkomen. Een prima initiatief. Een van mijn idealen zou zijn: een ‘consulent bewegen’ standaard verbonden aan de huisartspraktijk. Zo wordt advies om te bewegen laagdrempelig en effectief.

Hoe groter het draagvlak voor seniorensport wordt, hoe beter ik dat als wethouder sport vind. Persoonlijk ben ik er al lang van overtuigd: elke euro aan sport als middel voor preventie besteed, is zijn prijs dubbel en dwars waard. Onderzoek van het landelijk Kenniscentrum Sport heeft dat ook meermalen aangegeven.

Zelf sport ik ook graag, hardlopen als mijn enkel dat toelaat. Hopelijk kan ik begin volgend jaar weer meedoen met de trainingsloop van de Onze Lieve Vrouw naar de Dom. Ik fiets graag in de bossen om mijn hoofd lekker leeg te maken, conditie te houden en de extra kilo’s weg te werken.
Op 8 september zwem ik mee met ‘Swim to Fight Cancer’ Amersfoort. Kanker heeft ook zijn tol geëist in mijn eigen familie. Mede een reden om niet alleen te praten maar ook zelf in actie te komen.”

LTV Randenbroek
LTV Randenbroek is de grootste tennisclub van Amersfoort. Eén van de tennisleraren, Rinus van Leeuwen, is een paar jaar geleden verkozen tot beste verenigingstennisleraar van Nederland. Geïnteresseerd in tennis? Bezoek dan de open dag van de club op 14 juli.
Het 50-plus Keimepperstoernooi op LTV Randenbroek bestaat al 22 jaar. Het is van 27 juli tot en met 4 augustus. Er wordt in poules gespeeld in de categorieën 5, 6, 7 en 8. Vorig jaar is er door Omroep Eva een lange film met de naam 'Keimeppers Tennistoernooi 2018' gemaakt, te vinden op Youtube. De inschrijving voor het toernooi via toernooi.nl sluit op 19 juli.
Paul Nolens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie