Honderden wielrenners snellen straks door de straten van Amersfoort.
Honderden wielrenners snellen straks door de straten van Amersfoort. ANP

Vuelta dendert door de stad

27 februari 2019 om 07:01 Sport/sport

AMERSFOORT Er werd links en rechts al over gesproken en nu is het officieel bekend gemaakt; de wielrenners van de Vuelta rijden in 2020 ook door de Amersfoortse straten. De meerdaagse wielerwedstrijd wordt jaarlijks gereden en is samen met de Tour de France en de Giro d'Italia één van de grootste wedstrijden.

Jeroen van der Veer

In zijn nopjes is (sport)wethouder Hans Buijtelaar met de komst van de wielrenners door de gemeente. Amersfoort profileert zich tegenwoordig steeds meer als fietsstad en daarom sluit de komst van de Vuelta perfect aan op de ambities. ,,Wij kunnen onszelf echt een fietsstad noemen. Met ons fietsplan 'Bike Five' komen er nog betere voorzieningen voor duurzame mobiliteit, wat dan ook één van de speerpunten is van ons coalitieakkoord."

DE ROUTE Wannéér de renners door de gemeente denderen is echter nog niet bekend. Dit hang af van de wielerkalander van volgend jaar en ook met de Olympische Spelen in Tokio (2020) wordt rekening gehouden. Het is op dit moment nog onduidelijk wanneer dit bekend wordt.

Wat wel bekend is, is dat de etappe in Den Bosch begint en na 183 kilometer uitkomt op het Utrechtse Science Park. De renners komen bij Rhenen voor het eerst in de provincie en via de Utrechtse Heuvelrug wordt er in snelle vaart gereden naar Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg en de Amerongse Berg.

Vervolgens gaan de wielrenners Leusden in, om zich daarna in Amersfoort te laten zien. De topsporters, met daarbij de internationale wereldtop, gaan over de Doornseweg richting de Leusderweg. De renners zullen na flink wat kilometers rechtsaf slaan naar de Vondellaan om uiteindelijk uit te komen op de Utrechtseweg. Ter hoogte van Zon & Schild verlaten zij Amersfoort weer en gaan ze richting Soest, Zeist, De Bilt en na een kleine tweehonderd kilometer komen ze uiteindelijk aan in Utrecht.

,,Voor de sport en de inwoners van de stad is dit natuurlijk een mooi moment om zo'n peloton met topwielrenners van dichtbij mee te maken", aldus een trotse sportwethouder. ,,Alle lof voor de partijen die lang bezig zijn geweest om de Ronde van Spanje te laten starten in de provincies Noord-Brabant en Utrecht."

SLAAPPLEKKEN Sommige inwoners van de gemeente zijn huiverig vanwege het feit dat de stad mogelijk grotendeels hermetisch op slot gaat, maar aan de andere kant zijn ook veel burgers enthousiast over de komst van de Vuelta. Zo schrijft Jacco van der Linden op Twitter: ,,De Grebbeberg, Defensieweg, Pyramide en het centrum van Amersfoort! De Vuelta 2020 doorkruist mijn territorium."

Daarnaast zijn er ook belangstellenden van buiten Amersfoort die al bij kennissen in de gemeente slaapplekken regelen om zo bij het evenement aanwezig te kunnen zijn. Kortom; de Vuelta wordt door velen omarmd en daar is Hans Buijtelaar logischerwijs blij mee: ,,Je ziet met zo'n groot evenement dat het letterlijk mensen in beweging zet. En dat is goed voor de sport en goed voor Amersfoort."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie