Archieffoto: Korfballers van MIA in actie.
Archieffoto: Korfballers van MIA in actie. Foto Van Denderen

Oud-bondscoach Jan Hof moet jeugdopleiding MIA nog beter maken

10 juli 2021 om 20:10 Korfbal

AMERSFOORT Vier jaar geleden werd bij MIA de ambitieuze doelstelling uitgesproken dat de korfbalclub de beste jeugdopleiding van Midden-Nederland zou krijgen. Zaterdag werd voormalig bondscoach Jan Hof gestrikt als Hoofd Jeugd Opleiding om de laatste stap vooruit te zetten.

De doelstelling ‘de beste jeugdopleiding van Midden-Nederland’ heeft wel een nuancering nodig. ,,Het gaat ons niet alleen om de selectieteams, maar om álle jeugdleden’’, legt Anne Bulsink, bestuurslid korfbalzaken, uit. ,,We willen dat iedereen op eigen niveau korfbalt en aangeboden krijgt wat hij of zij nodig heeft.’’

STABIEL SPELEN MIA groeide de laatste jaren al flink in aantal. De jeugdteams in de B-, C- en D-categorie spelen al in de hoofdklasse, dat is het hoogste niveau. De A-junioren moeten daar ook naartoe, is het doel. ,,Onze selectieteams moeten stabiel op dat niveau spelen’’, vervolgt Bulsink, vlak voordat de handtekeningen gezet gaan worden. ,,Om dat te bereiken gaan we de boel nog professioneler aanpakken.”

,,De organisatie was al zo neergezet dat we veel bereikt hebben. We hebben goede trainers en goede technische commissies. Om de verschillende niveaus binnen de leeftijdsgroepen te kunnen bedienen moet er nog meer gedifferentieerd worden, vinden we. Dus willen we dat onze trainers nóg beter opgeleid worden.”

WAARDEVOL De grote vraag was wie dat zou moeten doen. Toen bekend werd dat Jan Hof vrij was, was het contact vanuit de Keistad al snel gelegd. ,,Mijn laatste klus was in Australië’’, vertelt Hof, die eind jaren ’90 wereldkampioen werd met het Nederlands korfbalteam. ,,In november keerde ik terug. De ambitie om nog in de frontlinie te staan heb ik niet meer. Een opdracht als die ik nu van MIA heb gekregen vind ik veel leuker en waardevoller.”

Het is niet de eerste keer dat de inwoner van Almere aan de slag gaat bij MIA. ,,Via Maarten van Bergen, wij kenden elkaar via de korfbalbond, heb ik aan het begin van deze eeuw al activiteiten voor MIA gedaan. Ze waren toen net verhuisd naar hun huidige locatie in Schothorst. Toen ik hier onlangs kwam voor een eerste gesprek was er niet veel veranderd, alleen heeft de club wat meer velden. Veel mensen ken ik nog. Coen Staal is nu voorzitter, destijds heb ik hem nog getraind. We hebben een paar gesprekken gevoerd en de klik was er meteen.”

EIGEN NIVEAU Hof weet wat er van hem verlangd wordt. ,,De opdracht is om de jeugdopleiding zoveel beter te maken dat elk kind op zijn of haar niveau kan spelen. Dus dat ook de kinderen in bijvoorbeeld de tweede en derde teams uit hun leeftijdsgroep een goede plek krijgen om opgeleid te worden. De trainers moeten zo opgeleid worden dat ze elk kind op hun eigen niveau kunnen bedienen.”

,,De uitdaging is dat de trainers bij alle teams de ontwikkeling van de kinderen in de gaten houdt en ze iedereen beter maken. Daar is nog een wereld te winnen. Dan gaat het niet alleen om techniek, maar ook om tactiek. Hoe leer je de dingen aan en wat moeten kinderen op een bepaalde leeftijd beheersen.”

AMBITIEUS Met circa 400 leden is MIA een redelijk grote korfbalclub. Toch is de doelstelling ambitieus, vindt Hof. ,,Er komt veel bij kijken. Het houdt dus niet op bij de selectieteams. Er zijn hier genoeg trainers te vinden, dat heeft de club goed voor elkaar. Maar niet alle trainers zijn goed geschoold. Ik zal clinics aanbieden we gaan trainers de ruimte geven om de trainersopleiding te volgen.”

De 64-jarige Hof is naar eigen zeggen een ‘old-school-trainer’. ,,Tegenwoordig zijn er nieuwe visies als het gaat opleiden. Dat je meer dingen bij de kinderen zelf neerlegt. Ik denk dat we op zoek moeten gaan naar een mix van beide en op die manier het maximale rendement eruit halen.”

MEERDERE JAREN Hof tekende een contract voor één jaar. Bulsink: ,,Het is natuurlijk de bedoeling dat de samenwerking veel langer gaat duren. Met Jan halen we een bak aan ervaring en expertise binnen. Dat is niet alleen voor de jeugd prettig, maar ik denk dat zijn komst voor de senioren ook meerwaarde heeft.”

Hof, die eerder die middag al zijn eerste clinic aan de trainers van MIA Gaf, hoort het glimlachend aan. ,,Deze rol als Hoofd Jeugd Opleiding is nieuw voor mij, maar in het verleden heb ik al wel clubs begeleid met het maken van plannen. Het is belangrijk dat je niet voor de troepen uit gaat lopen, maar dat er een breed gedeeld plan komt. Dat gaat niet in één jaar tijd, daarom verwacht ik ook dat het niet bij dit ene contract zal blijven.”

Door Peter Pos

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie