Verslagenheid bij team captain Lennart Hessels
Verslagenheid bij team captain Lennart Hessels Jorrit Lousberg

Wereldtitel zonneracen glipt door de vingers van Alinda Dersjant uit Amersfoort

25 oktober 2023 om 11:26 Autosport

AMERSFOORT Op dag 4 van de Bridgestone World Solar Challenge zag Alinda Dersjant uit Amersfoort van het Brunel Solar Team de concurrenten opnieuw verder uit het zicht verdwijnen. Een lekke band kostte de Delftse studenten kostbare minuten en het leek er zelfs even op dat ook de derde plek in het wereldkampioenschap hierdoor niet meer haalbaar was. Echter wist Alinda met haar teamgenoten de gevolgen beperkt te houden en is het hen gelukt hun podiumplek vandaag te behouden. 

De Amersfoortse Alinda startte de dag met een bijna onoverbrugbare afstand tot de koplopers in de strijd om de wereldtitel. ‘s Ochtends konden de Delftenaren slechts lijdzaam toezien hoe deze achterstand alleen maar groter werd. Zo groot, dat het team zich nu voornamelijk moet focussen op het behouden van de derde plek, een pijnlijke realisatie. Teamleider Lennart Hessels: ,,Het doet pijn om te beseffen dat we eigenlijk alleen maar machteloos kunnen toekijken, Nuna 12 kan gewoon niet harder. We moeten dan ook eerlijk tegen onszelf zijn en toegeven dat de Belgen en Twentenaren gewoon een betere auto hebben gebouwd.”

WIND

De route bracht Alinda en haar teamgenoten vandaag door uitgestrekte vlaktes met weinig begroeiing. De wind kan hier snelheden tot wel 40 kilometer per uur bereiken en erg onvoorspelbaar zijn. Dit beïnvloedt de maximumsnelheid die veilig kan worden behaald. ,,Door haar lichte gewicht is Nuna 12 gevoelig voor elke luchtstroom, wat betekent dat nauwkeurig sturen cruciaal is. Dit geldt met name wanneer er een road train, een Australische vrachtwagen van soms wel 50 meter lang, voorbij rijdt. We slaagden er gelukkig in om Nuna stabiel te houden, maar we moesten onze snelheid aanzienlijk verlagen”, aldus Alinda Dersjant. 

BANDENWISSEL

Net na de middag kreeg het team de volgende tegenslag: een lekke band. Een bandenwissel kost veel tijd bij zonneauto’s. De wielen zijn zorgvuldig weggewerkt om het effect van wind te minimaliseren. Hierdoor moet een deel van de auto gedemonteerd worden tijdens een bandenwisseling. Het was de eerste keer dat het technische team van Nuna 12 onderweg in actie moest komen. De bandenwissel verliep soepel, maar door de verloren minuten kwam de nummer 4 in de challenge, Michigan, even dichterbij.

Met nog 389 kilometer te gaan begint het einde van de Solar Challenge in zicht te komen voor de Delftenaren. De huidige wereldkampioenen uit België hebben nu een voorsprong van 184 km. Het team uit Twente ligt nog altijd op de tweede plek. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie