Afbeelding
Jorrit Lousberg

Schaduwachtige derde dag voor Amersfoortse Alinda Dersjant tijdens World Solar Challenge

24 oktober 2023 om 18:30 Autosport

AMERSFOORT Alinda Dersjant uit Amersfoort van het Brunel Solar Team beleefde een zware derde dag tijdens de Bridgestone World Solar Challenge. Door hardnekkige bewolking en flinke tegenwind konden haar teamleden amper bijladen en moesten zij langzamer rijden. Hierdoor lijkt de wereldtitel voor de Delftse studenten steeds verder buiten bereik te komen. Alinde en haar teamgenoten blijven voorlopig steken op de derde plek tijdens het wereldkampioenschap zonneracen.

‘s Ochtends vroeg scheen de zon nog volop, maar al snel doken de eerste wolken op. Tijdens de tweede control stop van de dag was de zon zelfs nergens meer te bekennen. Desastreus voor een race waarin auto’s die op zonne-energie werken tegen elkaar strijden. In de verplichte pauze van dertig minuten kon zonneauto Nuna 12 hierdoor nauwelijks bijladen. Tevens zorgde een tegenwind van wel 20 kilometer per uur voor de nodige vertraging. De bewolking en wind vormen een grote strategische uitdaging, aldus Alinda Dersjant: ,,We waren ons ervan bewust dat vandaag een uitdagende dag zou zijn. Door de bewolking was er minder energieopwekking via het zonnepaneel, en de harde tegenwind vertraagde onze voortgang aanzienlijk.”

De top drie van de Solar Challenge blijft na de derde racedag ongewijzigd. De regerende Belgische wereldkampioenen gaan nog steeds aan kop, gevolgd door de Twentenaren en de Delftenaren. Amersfoortse Alinda en haar team zijn inmiddels ruim over de helft en hebben er 2025 kilometer van de 3024 kilometer op zitten. De afstand tot de koplopers van de challenge bedraagt nu 112 km, en lijkt haast onoverbrugbaar. Alinda Dersjant: ,,We blijven kalm en focussen op onze eigen strategie. Morgen wordt opnieuw veel wind verwacht, dus hebben we vandaag energie gespaard, zodat we daarop kunnen inspelen. Om nog kans te maken op de wereldbeker, moeten we morgen echt grote afstanden afleggen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie