Drie dagen voor de intocht op televisie werden de opnamen al gemaakt bij het Grote Pietenhuis. Dat gebeurde vorig jaar op dezelfde manier.
Drie dagen voor de intocht op televisie werden de opnamen al gemaakt bij het Grote Pietenhuis. Dat gebeurde vorig jaar op dezelfde manier. Caspar Huurdeman

Het [Sinterklaas] sprookje; gelukkig zonder noodbevel

30 november 2021 om 15:52

Een film opnemen in Baarn gebeurt met enige regelmaat. Een melding bij de gemeente is voldoende en je kunt je gang gaan, vooral wanneer het op particulier terrein gebeurt - uiteraard binnen de voorwaarden van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Als de opdrachtgever de nationale televisie is, de hoofdrolspeler Sint-Nicolaas zelf, het decor Paleis Soestdijk, er een nationale Zwarte Pietendiscussie woedt en coronaregels voor verdeeldheid in de maatschappij zorgen, is het andere koek.

Burgemeester Mark Röell kijkt tevreden terug op de gebeurtenissen. Speciaal voor de inwoners van de regio is hij graag bereid om te vertellen wat er allemaal komt kijken bij zo’n ‘event’. De burger merkt er allemaal niks van en dat is ook de bedoeling, maar een veilig evenement komt niet uit de lucht vallen.

Röell: ,,Officieel is het een filmopname, maar wij zien het toch wel als een evenement binnen onze gemeentegrenzen. De afgelopen weken zijn soepel verlopen, dat komt mede omdat het de tweede keer was. De NTR en de mensen die voor hen werken kennen we inmiddels en ze weten hoe we het graag in Baarn regelen.”


LOKALE DRIEHOEK De NTR doet een melding bij de gemeente van de filmopname, maar de impact op de openbare orde en veiligheid is de verantwoordelijkheid van de Lokale Driehoek. Die bestaat uit de plaatselijke teamchef van politie, de gebiedsofficier van justitie (voor Baarn) en de burgemeester. 

Alle scenario’s worden vooraf minutieus doorgelopen: van een succesvolle soepele dag tot te grote toeloop van publiek, tot onaangekondigde demonstraties van voor- en tegenstanders. Van vreedzaam tot gewelddadig. Overleg met alle partijen, bijvoorbeeld ook buurgemeente Soest.  

Heel anders dus dan zaterdag 10 april 2021 toen burgemeester Röell rustig een taartje at bij een 60-jarig bruidspaar, terwijl het hele gebied rondom Kasteel Groenveld vol stroomde met sympathisanten van Freedom for Police, een actiegroep tegen de coronaregels. 

Röell: ,,Inderdaad een hele andere dynamiek. Dan moet je volop improviseren en kijken wat je nog kunt beïnvloeden. Dit Sint-event hebben we weken voorbereid. De NTR wil natuurlijk een groot feest, liefst een heuse intocht. Wij wegen alles en kijken naar de coronaregels van dat moment. Uiteindelijk is daar het Sint-defilé uitgekomen. Dat bleek vorig jaar uitstekend te werken.” 

Dit jaar is hetzelfde draaiboek gehanteerd. Er is een Team Districtelijke Aanpak (TDA) dat alles voorbereidt en begeleidt. Gebeurt er toch nog iets onverwachts, dan staat er een goede basis en kun je snel opschalen.

Voor Röell waren eventuele demonstraties belangrijk. ,,Voor zwarte piet, of voor de roetveeg piet, maar dit keer ook corona-betogers. Dat wil je niet rondom het paleis hebben op het moment van de opnamen. Maar, ik hecht ook sterk aan het recht om te kunnen demonstreren. Dus hebben we gebieden aangewezen waar er wel gedemonstreerd zou mogen worden, wanneer er een aanvraag komt. In de buurt van de locatie waar de demonstranten voor komen. Maar, daarnaast wil je bij een dubbele betoging van voor- en tegenstanders, ze ook uit elkaar houden.” 

Het noodbevel dat de politie tijdelijk meer bevoegdheden geeft, was aangescherpt en lag klaar om getekend te worden. 


SPANNEND Röell: ,,Dan is er een spannende periode in de dagen voor de opnamen. Welke informatie heeft de politie, welke actiegroepen roeren zich. Het bleef gelukkig rustig. Zo rustig dat burgemeester Röell niet in een of ander crisisoverleg zat op de opnamedag, maar gastheer kon zijn in zijn gemeente. In 2020 maakten enkele burgemeesters hun opwachting tijdens het Sint defilé. Dit keer waren er maar liefst dertig collega’s op Soestdijk. Röell: ,,Ik heb enkelen in de Oranjerie verwelkomt en de rest bezocht terwijl ze in de tuin stonden te wachten voor het defilé.”

Een combinatie van beveiliging van de NTR, binnen de hekken, en politie en boa’s buiten, bleven opvallend en onopvallend een oogje in het zeil houden. Vanwege het grote bosgebied bij Soestdijk was ook een flink detachement van de bereden politie present. 

Konden die gelijk het verjaarsfeestje van witte schimmel Ozosnel opfleuren? Röell lacht: ,,Nee. Iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid. Dat was een andere opnamedag met hele andere paarden.”


VERRAST Röell was vorig jaar verrast over de vele honderden kinderen die met (groot)ouders naar Baarn afreisden om een glimp op te vangen van de goedheiligman of een piet. De burgemeester: ,,Ook daar moet je het compromis zoeken. Iets organiseren betekent ook weer meer toeloop. Niks doen kan ook niet. Uiteindelijk lopen er, op kosten van de organisatie, op zaterdag en woensdagmiddag enkele pieten en staan er verkeersregelaars paraat. Kinderen kunnen tekeningen voor de Sint in een brievenbus deponeren.” 

Wie betaalt al die gemeentelijke voorbereidingen en de inzet van de politie? ,,Dat is de taak die de overheid heeft. Die kosten worden dus niet doorberekend.”

De NTR zal nooit van Baarn of Paleis Soestdijk spreken. Ze houden het sint-sprookje levend met het tijdelijke Pietenhuis ergens in Nederland. Röell: ,,Maar, reken maar dat de vaders en moeders en opa’s en oma’s weten waar dat huis staat. Zo is Baarn niet alleen tijdens de íntocht, maar ook de dagen ervoor en erna dagelijks in het nieuws bij het druk bekeken Sinterklaas Journaal.” 


CITYMARKETING Wat was het mooi geweest om in Baarn aan te sluiten op die televisieopnamen met enkele gerichte acties. Door corona kon dat beide jaren niet. Voor de traditionele landelijke intocht vóór corona, waren gemeenten bereid diep in de buidel te tasten. Het wordt gezien als uitstekende citymarketing en daar hangt een flink prijskaartje aan.

Wellicht in 2022 wanneer er weer een tijdelijk Pietenhuis komt? Röell: ,,Ik hoop toch vurig dat we dan weer gewoon een heuse traditionele landelijke intocht mogen beleven, ergens in het land.”



Dagelijks komen kinderen naar Paleis Soestdijk, in de hoop een glimp van de Sint op te vangen.