Willie Berghuis wil dat mensen zich bij haar gemeente ook gezien weten. ,,Niet als groep maar als mens.”
Willie Berghuis wil dat mensen zich bij haar gemeente ook gezien weten. ,,Niet als groep maar als mens.” Paul van der Harst

‘Jezus is ook eens gevlucht’

30 november 2021 om 07:34

Willie Berghuis geeft taalles aan vluchtelingen


AMERSFOORT Willie Berghuis, lid van kerkgemeenschap GraceChurch in Amersfoort, is betrokken bij taallessen aan de groep vluchtelingen die tijdelijk verblijft in de opvang op het terrein van ‘Zon en Schild’. ,,Onze gemeenteleden weten allemaal wat het is om over de wereld te schuiven.”


Paul van der Harst

Zelf uitgezonden als medewerker van zendingsorganisaties werkte en woonde Willie Berghuis jarenlang in Zuid-Afrika en Indonesië. Toen ze in 2009 terugkeerde naar Nederland, was het voor haar vanzelfsprekend dat ze zich aan zou sluiten bij een Engelstalige internationale kerkgemeenschap. Het werd GraceChurch in Amersfoort.

Al jarenlang is Berghuis in Amersfoort inmiddels actief als taaldocent ‘anderstaligen’. Daarbij is ze ook betrokken in haar eigen gemeente. Ze reageerde op een oproep van ‘Welkom in Amersfoort’ om een nieuwe groep vluchtelingen op weg te helpen in het Nederlands. De lessen aan deze nieuwe vluchtelingen doet ze, samen met vijf anderen, als vrijwilliger. Deze groep heeft geen recht op reguliere taalles omdat ze nog geen verblijfsstatus hebben.

Er zijn twintig deelnemers. Ze komen uit Syrië, Pakistan, Jemen, Turkije, Marokko, Somalië, Oekraïne en Palestina. ,,Op de eerste bijeenkomst heb ik met hen een eenvoudig christelijk liedje gezongen met daarin de regel: ‘Dank U wel.’ We bewogen daarbij, iedereen zong mee, het ijs was direct gebroken.”

De activiteit sluit goed aan bij wat er leeft in Berghuis’ gemeente. ,,Onze gemeenteleden weten allemaal wat het is om over de wereld te schuiven. Dat geeft veel herkenning. Bij ons zijn er ook mensen lid die soms al jarenlang in procedure zijn en dus geen officiële verblijfsstatus hebben. Zoals een jongen uit Ethiopië van achttien jaar die hier geboren is en nog steeds geen status heeft, en dus geen BSN-nummer, bankpasje en legaal werk. Voor deze mensen is de nabijheid van God een enorme steun.”

Hoe bedoelt ze dat? ,,Ik zie dat in de kerstevangeliën. Jezus was ook een vluchtelingenkind, toen Hij moest vluchten voor het onrecht, het geweld van koning Herodes. God laat hier zien dat Hij nabij is, zélf de status van een vluchteling aanneemt. Jezus kent het verhaal van de vluchteling, uit eigen ervaring. Verworpen, mishandeld, gedood – zo ver kan Jezus met hen meelijden.”

Berghuis wil dat mensen zich bij haar gemeente ook gezien weten. ,,Niet als groep maar als mens. Zoals God ons liefheeft, ieder van ons. Daarom begin je heel eenvoudig met bijvoorbeeld in het Nederlands mensen hun geboortedatum te laten opschrijven en uitspreken. Dan ben je dus met die ene mens bezig. Die heeft ook een eigen verantwoordelijkheid. Ik hoop dat deze mensen de rust gegund is om zo met ons samen te leven.”