Iedere week wordt er fanatiek koersbal gespeeld in de Herberg in Nieuwland.
Iedere week wordt er fanatiek koersbal gespeeld in de Herberg in Nieuwland. Rob Croes

'Koersbal kan overal gespeeld worden'

3 december 2021 om 11:09

'Sport wordt enthousiast beoefend in de Herberg'

Hans Hijne

NIEUWLAND Ik had nog nooit van koersbal gehoord. Het spel, of misschien kun je het wel een sport noemen, is in Nederland nog niet zo bekend. Toch wordt het door honderdduizenden mensen gespeeld in Australië, Japan, Nieuw-Zeeland, Canada en Engeland. Daar wordt het ‘Lawn Bowls’ genoemd. Jaarlijks worden zelfs wereldkampioenschappen gehouden. In Nederland blijkt het spel ook een bijzondere aantrekkingskracht te hebben. Het is makkelijk te leren en toegankelijk voor iedereen, jong en oud, lichamelijk meer of minder vaardig, het maakt niet zo uit.


Koersbal kan individueel of in teamverband gespeeld worden. De bedoeling van het spel is om een bal, vanuit een afspeelvak, over de mat zo dicht mogelijk bij de ‘jack’ te rollen. De jack is een kleine witte bal, die vooraf op de mat is geplaatst. Voor elke bal die dichter bij de jack ligt dan de beste bal van de tegenstander krijgt men een punt. De speler of het team met de meeste punten wint. De moeilijkheidsfactor is het zwaartepunt van de speelbal, deze ligt uit het midden waardoor de bal altijd een kromme baan rolt.


WAAR SPELEN In Amersfoort wordt koersbal ook beoefend. Op donderdagmiddag in de Herberg in Nieuwland komt een groepje enthousiaste mensen samen om het te spelen. Onder leiding van Arie Rebergen wordt een grote groene vilten mat uitgerold van 8x2 meter. Aan de uiteinden wordt een stoel neergezet met op het kussen een set van 8 ballen, 4 geel en 4 zwart. Als de deelnemers binnen komen druppelen maakt Arie een lijst van namen die hij om de beurt afroept om een partijtje koersbal te spelen.

De mensen komen van dichtbij, meestal lopend, maar een enkeling laat zich ook brengen door een chauffeur van Automaatje. Ze zijn al wat ouder, soms ondersteund door een hulpmiddel als een rollator of stok, maar meestal zeer vaardig in het gooien van de ballen. Dat ondervind ik wel als ik een partijtje mee mag doen. Ik krijg er flink van langs.


ARIE VERTELT Hij ging in de Herberg bloed prikken en kwam daar Carolien (de coördinator van de Herberg) tegen. Ze raakten in gesprek. Carolien zocht een vrijwilliger voor het koersbal en Arie vertelde over zijn liefde voor balspelen. Hij heeft op goed niveau bowls gespeeld, een broertje van koersbal. Ook heeft hij een groepje mensen enthousiast gekregen om jeu de boules te spelen. Er is een mooie baan dichtbij de Brasem, die door Arie onderhouden wordt. Het was voor Carolien uiteindelijk niet zo moeilijk om Arie te strikken voor de leiding bij het koersbal in de Herberg. Arie vindt het leuk en belangrijk om iets voor mensen te doen, zeker als hij daarbij bijdraagt aan het oplossen van eenzaamheid of minder validiteit en mobiliteit. 


TIPS Arie en Jeroen hebben de cursus BHV gevolgd om bij calamiteiten in te kunnen grijpen. Dat is de reden waarom hij van te voren even vraagt of de mensen, als het erop aan komt, wel gereanimeerd willen worden. Hij krijgt de lachers op zijn hand.


Arie heeft nog wel enige tips om het spel goed te spelen: Zorg dat de bal goed rolt, geen zwabberbal, die komt nooit goed aan. Speel tactisch een bal vóór en een achter de jack, dan kan je tegenstander je niet verrassen door de jack ineens te verplaatsen. Ik ga tussen de deelnemers zitten om wat vragen te stellen. De meesten komen echt voor het spel, willen eigenlijk ook wel graag winnen, maar vinden gezelligheid ook belangrijk, er wordt heel wat afgepraat. Ze zijn heel tevreden over Arie, die het strak in de hand houdt maar ook met een praatje en een grapje zorgt voor ontspanning. 


Dit artikel wordt aangeboden door de werkgroep communicatie, nieuwlandsnieuws@gmail.com]