Ilse Pos: 'De grote vraag is: hoe krijgen we die konijnen uit de hobbysfeer?'
Ilse Pos: 'De grote vraag is: hoe krijgen we die konijnen uit de hobbysfeer?' Charella Hulsbosch

Amersfoortse komt met konijnentijdschrift: ‘Een konijn is geen baby, of speelgoed’

29 november 2021 om 08:35 Dieren

AMERSFOORT Zeg je konijnen, dan zeg je Ilse Pos. Sinds 2014 werkt ze vanuit huis in Amersfoort voor konijnenliefhebbers uit alle hoeken van Nederland en België. Ze schreef er al eens een boek over, maar 1 december komt ze met een heus tijdschrift over konijnen. 

Het is ‘business as usual’ in de tuin van Ilse Pos in Nieuwland. De Belgische hazen rennen hun rondjes door te tuin, terwijl de Angora’s chillen en snoepen van wat blaadjes munt. In 2014 begint Ilse Pos haar bedrijf Regionaal Voorlichtingsbureau Konijnen. Vachtverzorging, een konijnenhotel en opvang van konijnen die deskundige zorg nodig hebben: het zijn slechts enkele onderdelen van het bedrijf. Maar ze geeft ook advies en dat is hard nodig. ,,De grote vraag is: hoe krijgen we die konijnen uit de hobbysfeer, hoe krijgen we de mensen serieus?”, vertelt ze. 

BEWUST Mensen voorlichten is wel een rode draad door het werk van Pos: ,,Mensen zijn zich gelukkig wel bewuster geworden. Daar ben ik niet de enige, maar wel één van de drijvende veren in. Meer en meer mensen beseffen dat een konijn geen baby is, of speelgoed.” 

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


‘Ik ben echt een projectmanager; kk hou van een kop en een staart en dan gewoon gaan.’ - Foto: Charella Hulsbosch

ONTWIKKELINGEN De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en dus voelt het boek dat Pos in 2016 uitbracht nu alweer ‘oud’. Pos:,,Als ik het boek nu lees, zie ik dat het herschreven moet worden. Maar als ik dat nu doe, is het over vijf jaar weer gedateerd. Bovendien koop je een boek maar één keer en een tijdschrift verschijnt vier keer per jaar. Je kunt steeds nieuwe informatie geven, actueler zijn en mensen worden steeds opnieuw geattendeerd op het konijn, dat is de kracht.”

Wie een konijn koopt gaat niet alleen even een dier kopen. Je moet er rekening mee houden dat je acht jaar voor zo’n dier zorgt

PROJECT Het tijdschrift is helemaal in Pos’ straatje, aangezien ze voorheen als projectmanager werkte bij een groot warenhuis. ,,Ik ben echt een projectmanager”, vertelt ze daarover, ,,Ik hou van een kop en een staart en dan gewoon gaan. Lekker knallen, even een ademmomentje en door naar het volgende.” Dat doet ze niet alleen, inmiddels heeft ze een team van 19 professionals uit heel Nederland om zich heen verzameld.

ONWETENDHEID Wie denkt dat Pos de boel de boel heeft gelaten ondertussen in haar eigen Regionaal Voorlichtingsbureau Konijnen, heeft het mis. Het tijdschrift doet ze naast haar andere bezigheden. Het is een middel om de nog steeds bestaande onwetendheid te bestrijden. ,,Wie een konijn koopt gaat niet alleen even een dier kopen. Je moet er rekening mee houden dat je acht jaar voor zo’n dier zorgt. Natuurlijk overlijden ze soms eerder, of later, maar het is gewoon een verantwoordelijkheid. Voor vijfentwintig euro heb je een nieuwe is gewoon een spreekwoord geworden. De prijs van een konijn is dan ook belachelijk laag, een konijn moet tweehonderdvijftig euro kosten.”

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Mag mijn konijn wel naar buiten in de winter? Wat te doen met vuurwerk? En hoe zit dat met verharen? Dat zijn vragen die horen bij het winternummer. - Foto: Charella Hulsbosch

SEIZOEN Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar, want ieder seizoen komt met z’n eigen vraagstukken. Mag mijn konijn wel naar buiten in de winter? Wat te doen met vuurwerk? En hoe zit dat met verharen? Dat zijn vragen die horen bij het winternummer. Pos: ,,Het tijdschrift verschijnt steeds nét voor het seizoen begint. Vaak hebben we bijvoorbeeld in januari en februari echt winters weer. Maar door daar met het tijdschrift net voor te gaan zitten, ben je beter voorbereid op wat komen gaat.”

WINKEL Een stukje bewust ondernemen is ook belangrijk voor de Amersfoortse, daarom ligt het blad niet in de winkels. ,,Je moet zoveel drukken om een exemplaar in de schappen van winkels door heel het land te krijgen. We hebben gekozen voor een oplage van 2500, een deel voor de losse verkoop en een deel voor abonnementhouders. We maken er geen wegwerpproduct van, maar een bewaarexemplaar. Want er zijn nog steeds mensen die graag papier in hun hand hebben.”

GENIETEN Wie eenmaal bewust heeft nagedacht over de aanschaf van een paar wollige vriendjes, Pos benadrukt het belang van een maatje, moet vooral heel erg genieten van de bijzondere diertjes. Pos: ,,Voor mij is de klik tussen mens en dier belangrijk. Als hier wel eens mensen komen voor een konijn dan moet ik die klik zien. Als een konijn naar de mensen toeloopt, weet ik dat het goed is.”

Het eerste nummer van Lang Leven Konijnen verschijnt op 1 december. Losse nummers of abonnementen zijn te verkrijgen via www.langlevenkonijnen.nl.