Een ontwerp van het nieuwe stadhuiscomplex: 'state of the art', maar wel 108 miljoen.
Een ontwerp van het nieuwe stadhuiscomplex: 'state of the art', maar wel 108 miljoen. Kraaijvanger Architects

Stadhuis van 108 miljoen: kritiek van links tot rechts

26 november 2021 om 08:06 Politiek

AMERSFOORT Een nieuw stadhuis lijkt verder weg dan ooit. Zolang het tenminste tientallen miljoenen meer moet gaan kosten dan eerder werd afgesproken, en zolang dat nieuwe budget niet duidelijk kan worden gespecificeerd. Dit bleek bij een heftige discussie in de raadszaal. De gemeenteraad was kritisch over de plannen van wethouder Willem-Jan Stegeman om een nieuw stadhuis te creëren dat niet 75 miljoen - zoals was afgesproken in 2019 - maar 108 miljoen moet gaan kosten.

Daarbij kreeg hij niet alleen de gebruikelijke tegenwind van de oppositie. Ook de coalitiepartijen roerden zich, en zeker niet puur voor de bühne. De VVD sprak van een ‘absurde’ kostenstijging. De liberalen willen helderheid over elke miljoen en niet meer ‘om de hete brij draaien’.

Uiteindelijk werd besloten dat er een volgende oriënterende ‘ronde’ komt, alvorens de raadsleden hun definitieve standpunten bepalen. Deze zoveelste ronde krijgt een besloten karakter, wellicht om belangstellende bouwondernemers niet van vertrouwelijke informatie te voorzien.

D66 en SP vonden het onderwerp rijp voor een besluit, maar beloofden gedwee om aan te sluiten bij een volgende ronde. Het besluit van SP laat zich voorspellen, een extra ronde meer of minder: de socialisten zijn tégen. Evenals geharnaste tegenstanders als BPA, Amersfoort2014 en Lijst Molenkamp.

ENERGIE-BESPARING D66 en VVD kunnen misschien alsnog akkoord gaan, zodra hen maar duidelijk wordt gemaakt waar die 108 miljoen voor nodig is. Wethouder Stegeman praatte zich de blaren op de tong: het wordt een pand dat niet 40, maar 50 jaar mee moet gaan. Het complex zal naast het stadhuis ook ‘maatschappelijke partners’ huisvesten, waaronder het UWV, Stadsring51 en Indebuurt033. En er komt horeca, voor eenieder die wil komen buurten.

Deze instellingen gaan allemaal een marktconforme huur betalen. Daarnaast zal het stadhuis drastisch besparen op energiekosten. Het huidige stadhuis is klimaat-technisch zo lek als een mandje. Stegeman had deze argumenten echter al eerder in stelling gebracht en kon ook nu niet altijd aangeven welke kostenpost hoeveel euro’s gaat kosten. 

Uiteindelijk bleef een bedrag over van 16 miljoen voor iets vaags als ‘extra ambities’. Op een nog te bepalen datum wordt Stegeman geacht dit bedrag te specificeren. Daarna zal blijken welke fracties met de begroting akkoord gaan. 

door Jeroen de Valk