Een eerste, heel globale schets van de woontoren aan de Amsterdamseweg.
Een eerste, heel globale schets van de woontoren aan de Amsterdamseweg. Gemeente Amersfoort

Raad over plan voor woontoren van 65 meter: ‘eerst goed naar omgeving kijken’

24 november 2021 om 15:10 Politiek

AMERSFOORT Een duidelijk ontwerp ervan lijkt nog niet te bestaan, maar het idee is voor omwonenden al het gesprek van de dag: de geplande woontoren op het adres Amsterdamseweg 122. De toren moet namelijk zo’n 65 meter de lucht in gaan. Daarmee zou dit het op-een-na-hoogste gebouw van Amersfoort worden. Niet zo hoog als de Onze Lieve Vrouwetoren (98 meter) maar toch net wat hoger dan La Balise in Nieuwland, dat 64 meter telt.

De locatie ervan wordt het driehoekige terrein waar de Puntenburgerlaan en de Amsterdamseweg elkaar kruisen. Eerder dit jaar bevond zich hier nog PPronto Scooters, gespeld met twee P’s. De zaak is gesloten en de locatie wacht op sloop en nieuwbouw. De toren zal bestaan uit appartementen, met volgens de gemeente ‘commerciële mogelijkheden op de begane grond’. Dat kunnen winkels of kantoren zijn. De projectontwikkelaar is Rovase en de architect Jan Poolen van ZEEP Architecten. Twee Amersfooortse bedrijven die dit deel van de stad goed kennen.

La Balise geldt als een ‘landmark’, als een gebouw dat al van verre kan worden gezien. Een herkenningspunt voor wie over de A1 vanaf de richting van Amsterdam komt aangereden. Iets dergelijks zou ook de nog naamloze woontoren aan de Amsterdamseweg moeten worden, zo betoogde architect Poolen toen hij op 23 november met de gemeenteraad in gesprek was.

Een herkenningspunt voor wie over de A1 vanaf de richting van Amsterdam komt aangereden. Iets dergelijks zou de nog naamloze woontoren aan de Amsterdamseweg moeten worden

WEERSTAND Poolen benadrukte ook de enorme hoeveelheid woningen die zo wordt gecreëerd. Er zijn 85 appartementen gepland op dit ene kaveltje, variërend van sociale huur en het middensegment tot koopwoningen. Gezien de eisen van de gemeente zal zeker een derde voor de sociale huur worden gebouwd, twintig procent voor het middensegment en daarmee ongeveer de helft voor de vrije sector.

Wethouder Astrid Janssen ziet dit als een waardevolle bijdrage aan de stad, die immers al járen met woningnood kampt. De gemeenteraad klaagt daarover traditioneel steen en been, evenals de inwoners. Maar zodra er plannen zijn om eens grootschalig te gaan bouwen, stuiten de initiatiefnemers op weerstand.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Op de locatie was tot voor kort PPronto Scooters gevestigd. - Foto: Jeroen de Valk

‘ICONISCH GEBOUW’ Een afgevaardigde van voetbalvereniging KVVA vreesde dat een pand met een dergelijke ongewone omvang voor sterke val- en rukwinden kan zorgen. Ook maakt hij zich zorgen over de privacy van de kinderen op het naburige voetbalveld. De Vrienden van de Groengordel - ze zetten zich in voor het plantsoen tussen het Soesterkwartier en bedrijventerrein Isselt - vrezen hinder van her en der geparkeerde auto’s.

De burgers van Leefplezier 3812 - zo genoemd naar de postcode van omwonenden - denken dat de toren niet past in de omgeving van het Soesterkwartier, waar vooral laagbouw is te vinden. Poolen kan wel spreken van een ‘iconisch gebouw’, maar Oppidium bij de Nieuwe Poort is met 45 meter ook een soort ‘landmark’ en bevindt zich minder dan zevenhonderd meter naar het zuiden. Zo kun je wel bezig blijven.

Poolen, die duidelijk eerder met dit bijltje had gehakt, bleef er kalm onder. De stad gaat groeien en heeft behoefte aan woningen. Dankzij de hoogte kan de toren gaan functioneren als een ‘markering’ in de stad, net als de genoemde woontorens. Zijn plan zou passen bij de omgeving. Met bewoners en deskundigen was hij al uitgebreid in gesprek.

MIDDAG VAN VAN HAMERSVELD Ondanks zijn pleidooi besloot een meerderheid van de raad dat verder overleg nodig is. Het voorstel is ‘prematuur’ (PvdA) en ‘niet ingebed in het gebied’ (Lijst Molenkamp) en er moet meer duidelijkheid zijn over de samenhang met het mega-plan Langs Eem en Spoor (D66). CDA prees het ‘lef’ dat uit de ambitieuze plannen sprak maar vroeg zich af waarom die toren nou precies dáár moet komen en waarom de raad daar nú opeens over zou moeten beslissen.

Dus komt er een volgende oriënterende ronde. Alsmede een bijeenkomst die alvast ‘de middag van Van Hamersveld’ werd genoemd, naar Dirk-Joost van Hamersveld (D66), die vroeg om een onderhoud van de raad met de architect. Wethouder Astrid Janssen toonde tekenen van ongeduld en wees nog maar eens op de schrijnende woningnood. ,,We moeten het bouw-tempo niet laten dalen!’’ Daar trok de raad zich weinig van aan.

door Jeroen de Valk