Wethouder Roald van der Linde: verder uitstel rondweg leidt tot hogere kosten.
Wethouder Roald van der Linde: verder uitstel rondweg leidt tot hogere kosten. Jeroen de Valk

Westelijke rondweg: aanleg ligt stil, discussie loopt vast

23 november 2021 om 21:46 Politiek

AMERSFOORT Is de westelijke rondweg definitief mislukt of gaat het om de laatste loodjes, de paar laatste miljoenen die Amersfoort nog te kort komt? Over dit onderwerp werd verhit gediscussieerd in de raadszaal; daarbij bleek niet alleen dat de werkzaamheden voor deze westtangent zijn stilgelegd - wegens een dreigende overschrijding van het budget - maar ook dat de discussie is vastgelopen.

In het gesprek waren vooral oppositieleden aan het woord. Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp) klonk schamper, Menno Fousert (Amersfoort2014) berispend en Marc Smits (SP) eerst plagerig en daarna oprecht geërgerd. De invallende verkeerswethouder Roald van der Linde hield het hoffelijk en beschaafd, maar verzandde soms in mistige betogen. Hij leek simpelweg niet alles te weten.

Op meerdere momenten poogde Van der Linde iets uit te leggen terwijl twee of drie oppositieleden tegelijk op hoge toon het woord voerden én de voorzitter daar weer bovenuit wilde komen. Menigeen werd eraan herinnerd waarom verkeerswethouder Hans Buijtelaar vertrok, een half jaar terug. Buijtelaar gooide de handdoek in de ring, murw gebeukt na een rondweg-gevecht van zeker tien jaar.

LOOPGRAVEN Van der Linde kwam niettemin met heldere argumenten vóór het hervatten van de aanleg. De straten worden veiliger, de stad kan ‘duurzaam groeien’ - want Amersfoort gáát groter worden, tot zeker 180.000 inwoners - en het verkeer wordt zoveel mogelijk om de stad geleid. Politici dromen tegenwoordig van een autoluwe Stadsring, maar die is alleen mogelijk dankzij een nieuwe ‘buitenring’, waar deze rondweg deel van moet uitmaken.

Hij wees ook op de spoorwegovergang bij de dierentuin: die kan toch echt niet meer gelijkvloers blijven. Van der Linde: ,,Zo zijn er in de loop van de afgelopen 15, 20 jaar nieuwe argumenten gekomen. Het is jammer dat de discussie zo politiek beladen is geworden. Politici trekken zich terug in hun loopgraven.’’ Hij betoogde ook dat verder uitstel alleen maar tot meer kosten zal leiden, gezien de stijgende tarieven voor materiaal en personeel. Elke maand dat de aanleg ‘on hold’ blijft, kost de gemeenschap een ton, zo schatte hij. Bovendien - en dat was aanleiding tot de bijeenkomst - wil spoorbeheerder ProRail uiterlijk 1 februari volgend jaar duidelijkheid over de voortgang, omdat anders Europese subsidieaanvragen in het honderd lopen.

GEEN METER ASFALT Hij wist hiermee de oppositie niet te overtuigen. Fousert (Amersfoort2014) concludeerde dat er geld bij moet, maar dat de gemeente Amersfoort dat niet heeft. De provincie heeft al geïnvesteerd via een mobiliteitsfonds, maar de tot dusverre uitgegeven tientallen miljoenen gingen op aan voorbereidingen waarbij nog geen meter asfalt werd gecreëerd.

Amersfoort zou nog een kans maken in ‘Den Haag’, ware het niet dat daar - zoals de wethouder al vertelde - zo’n beetje alles stil ligt. Het kabinet is demissionair en dus worden besluiten over dergelijke grote onderwerpen uitgesteld. Maar als het moment daar is, zo beloofde Van der Linde, gaat hij zijn ‘best doen in Den Haag’ om daar ‘de laatste paar miljoenen’ los te krijgen. Dat zal al gauw februari of maart worden. De deadline van ProRail was gelukkig ‘rekkelijk’, hoewel de wethouder keer op keer benadrukte hoe serieus hij de aanmaningen van de spoorbeheerder neemt.

‘HOPELOOS MISLUKT’ Wat Smits (SP) betreft, is het hele project ‘hopeloos mislukt’. Er is geen geld, want bij de coalitievorming was afgesproken dat er niet meer geld van de gemeente bij mocht. Smits keek er ook van op dat kennelijk niet meer de doorstroming van het verkeer maar de veiligheid ervan doorslaggevend is. Dan kende hij nog wel een aantal onveilige plekken in de stad die hoognodig mogen worden aangepakt: denk aan de Noordewierweg, het Neptunusplein en het Julianaplein.

Op aandringen van de genoemde oppositieleden zal Van der Linde spoedig de tot dusverre beschikbare informatie op schrift stellen. De raad kan er dan over praten, in ieder geval ruim vóór de verkiezingen voor de gemeenteraad op 16 maart 2022. Want niemand wil dit onderwerp doorschuiven naar de volgende coalitie. Het duurt máánden voor die tot stand is gekomen. Vervolgens moet die nieuwe ploeg thuis zien te raken in een onderwerp dat eerder een coalitie deed vallen en onlangs een wethouder deed opstappen.

door Jeroen de Valk