Inmiddels is alleen al aan planvorming en voorbereidend werk 20 miljoen euro uitgegeven.
Inmiddels is alleen al aan planvorming en voorbereidend werk 20 miljoen euro uitgegeven. Rinus van Denderen

ProRail: 'Maak vaart met Rondweg'

16 november 2021 om 11:02

p        1

Jeroen de Valk 

De aanleg schiet dus niet op, maar intussen staan de subsidietrajecten niet stil. ProRail deed een aanvraag bij een Europees fonds: Connecting Europe Facility (CEF). In juli ging ‘Brussel' akkoord. Het bedrag werd echter aangevraagd toen de aanleg nog in volle gang was. Die ligt nu stil, met het risico dat het bedrag moet worden geretourneerd. ProRail wil een tweede aanvraag doen, maar die maakt weinig kans onder deze omstandigheden.


Het eerste subsidiebedrag bedraagt zo’n tweeënhalf miljoen en wordt pas toegekend als de gemeente een gelijk bedrag neerlegt. Met de tweede aanvraag moet naar verluidt zo’n tien miljoen worden binnengehaald. ProRail schrijft aan Van der Linde dat - terwijl de gemeente fondsen probeert te werven bij het Rijk - de spoorbeheerder volgens afspraak voor financiële steun naar de Europese Unie is gegaan. De aanleg moest worden gestaakt op advies van ProRail, aangezien er een ‘discrepantie’ werd geconstateerd tussen het beschikbare budget en de verwachte prijzen van de daadwerkelijke uitvoering; denk aan ‘indexatie, een hoger prijspeil en krapte op de markt’. Een eerste subsidieaanvraag werd geaccordeerd door de EU. Maar als dat geld niet aan de aanleg kan worden uitgegeven, maakt een tweede weinig kans. Die tweede subsidie werd aangevraagd in september dit jaar, en het besluit zal volgen in juli 2022. Dan moet natuurlijk wel de spade in de grond kunnen.


Voorts moet ProRail tijd krijgen om arbeidskrachten en materiaal in staat van paraatheid te brengen. Uiterlijk 1 februari 2022 - en deze datum staat met vetgedrukte letters in de brief - wil de spoorbeheerder weten ‘of er voldoende financiële middelen zijn om het project te herstarten'. Dit klinkt naar een keihard deadline. Alle activiteiten waarvoor dit Europese geld wordt aangevraagd, moeten ook op uiterlijk 31 december 2023 zijn gerealiseerd. En anders? Harro Homan, regiodirecteur ProRail Randstad Noord, windt er geen doekjes om in deze brief. ,,Het retourneren van Europese subsidie wordt in Brussel gezien als zeer ongepast en zal reputatieschade veroorzaken voor ProRail en de gemeente Amersfoort.'' Verder uitstel van de werkzaamheden zal alleen maar in hogere kosten resulteren. Personeel en materiaal worden vooralsnog duurder - voor zover ze überhaupt beschikbaar zijn - terwijl ook de inflatie voortschrijdt. ProRail pepert de wethouder ook in dat de gemeente uiteindelijk verantwoordelijk is voor de financiële dekking, ‘met of zonder een Europees subsidietraject'. De kans bestaat dat Amersfoort moet opdraaien voor de niet uitgekeerde of geretourneerde subsidie.
Het grootste deel van het budget van 68 miljoen zou komen van het fonds VERDER. De gemeente schreef enkele jaren terug: ,,Hierin werken gemeentes, provincie en het Rijk samen om de bereikbaarheid van Midden-Nederland te verbeteren.'' Van der Linde stuurde de brief van de ProRail-directeur door naar de gemeenteraad, met de opmerking dat hij de kwestie zal bespreken met het college van b & w. De bijdrage vanuit VERDER werden door ProRail en de gemeente niet ter sprake gebracht.