,,Wie meer zoekend is, hoort in deze musical: je staat er niet alleen voor.
,,Wie meer zoekend is, hoort in deze musical: je staat er niet alleen voor." Nico Grims

KAIN, een musical voor zoekers

16 november 2021 om 08:03

MIDDEN IN DE WEEK


De musicals over Bijbelse figuren van Gerard van Midden en Gerard van Amstel trekken al jaren bezoekers van binnen en buiten de kerk. De repetities voor hun nieuwste coproductie, KAIN, gingen op 22 september van start in Het Brandpunt. Anna Walsma sprak met algeheel coördinator Ferdinand Contant. 


[Hoe bent u bij dit project terechtgekomen?

,,Ik zag een oproep in kerkblad Lopend Vuur. Het meldde dat het oude productieteam van de musicals ging stoppen en dat er een nieuw team gezocht werd. Zonder productieteam geen musical, dus ik heb het coördineren van de hele activiteit op me genomen. Verder hebben we iemand voor de muziek, de ondersteuning, de financiën en de regie.

Het motiveert enorm om met elkaar aan zo’n productie te werken, er ontstaat echt een band tussen alle medewerkers. Het doet me denken aan hoe ik vroeger met vrienden en onbekenden een hut bouwde. Je deelt een ervaring, je hebt samen mooie momenten beleefd. Grenzen vallen weg door samen op te trekken. En tijdens het werk kun je zomaar een dieper gesprek met elkaar krijgen.”


[Waarom een musical over Kaïn?

,,Het is de nieuwste musical die beschikbaar is. Maar er is ook wel een verbinding te leggen tussen het oude verhaal over Kaïn en de wereld van nu. Kaïn gaat als een eenling, een outcast door de wereld. Volgens mij vragen veel mensen zich nu ook af in wat voor maatschappij ze eigenlijk terechtgekomen zijn. Kaïn zwerft in de musical door oerverhalen als die van de eerste mensen, de torenbouw van Babel en de zondvloed, maar hij blijft een toeschouwer. In het decor van de musical staat een groot boek, daar valt Kaïn eerst letterlijk buiten. Maar gaandeweg krijgt de outcast toch een plek in de wereld die God en mensen scheppen. Wat mij betreft sluit dat aan bij de discussie over een meer inclusieve samenleving. Iedereen mag er zijn.

KAIN is een musical voor zoekers. We zitten in een maatschappij waarin je geacht wordt om stelling te nemen en overal een mening over te hebben. Wie meer zoekend is, hoort in deze musical: je staat er niet alleen voor.”


[Wat doen jullie als er nieuwe coronamaatregelen komen?

,,Dat wordt ingewikkeld. Je moet als zangers en spelers samen in de musical groeien, dat kan niet online en op anderhalve meter afstand. Dan gaan we uitstellen.”