Afbeelding
Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Amersfoorter René van Zanten benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau

12 november 2021 om 13:45 Overig

AMERSFOORT Bij zijn afscheid als directeur van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SDVJ) is Amersfoorter René van Zanten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding uit handen van demissionair minister Arie Slob. De minister dankte Van Zanten voor zijn ,,onvermoeibare inzet voor het stimuleren van vernieuwing en versterking van de onafhankelijk Nederlandse journalistiek.”

De onderscheiding is een erkenning van de buitengewone verdiensten van René van Zanten voor de journalistiek. Frits van Exter, voorzitter van het bestuur van het Stimuleringsfonds: “Hij heeft een zeldzame gedrevenheid voor het vak. Het Fonds is onder zijn leiding gegroeid van een toch wat stoffig subsidieloket naar een dynamische club die de journalistiek helpt zich te vernieuwen en verdiepen. Hij heeft het prima gedaan als directeur, maar in zijn inzet ging hij veel verder. René heeft initiatieven genomen, mensen bij elkaar gebracht en met zijn kleine groep gemotiveerde medewerkers bergen werk verzet om dingen te laten lukken, zoals recent de uitvoering van steunmaatregelen voor lokale media die door de pandemie dreigden om te vallen.”

LANGE LOOPBAAN Van Zanten wordt ook onderscheiden voor zijn lange loopbaan als journalist, verslaggever, hoofdredacteur en uitgever van grote regionale titels als het Utrechts Nieuwsblad en De Gelderlander en zijn maatschappelijke inzet in Amersfoort, onder andere als bestuurslid en voorzitter van de stichting Amersfoort in C in de periode 2012-2017. Hij heeft elf jaar bij het Fonds gewerkt en gaat eind dit jaar met pensioen. Hij wordt opgevolgd door Peter Smet, plaatsvervangend directeur bij het SVDJ