Een 'artist impression' van een autoluwe Stadsring.
Een 'artist impression' van een autoluwe Stadsring. Van Ring naar Park

Driedaags festival om te experimenteren met ‘autoluwe Stadsring’

14 november 2021 om 09:00 Politiek

AMERSFOORT In maart 2022 is de Stadsring gedurende drie dagen het toneel van een festival. Inderdaad: de Stadsring, die daarvoor dan ook gedeeltelijk wordt afgesloten. Er blijven nog twee rijbanen over: voor elke richting één. Hiermee kan worden getest hoe deze weg functioneert indien de Stadsring ‘autoluw’ wordt. De gemeente gaat hiertoe een ton vrijmaken uit de algemene reserves.

Met dit festival snijdt het mes dus aan twee kanten. Er is immers naast een feest - met muziek, meer culturele uitingen en misschien ook sport - ook een gelegenheid om te kijken hoe zo’n autoluwe Stadring uitpakt. De binnenstad is al autoluw, maar hier raast het verkeer nog over de volle breedte van het voormalige plantsoen. De motie van D66 werd goedgekeurd en had als titel ‘Festival van Inzicht’. Het is namelijk de bedoeling dat de gemeente er wijzer van wordt.

Niettemin was er de nodige weerstand tegen deze motie. De voltallige coalitie stemde vóór, de voltallige oppositie stemde tegen. D66 betoogde dat Amersfoort tegen maart volgend jaar wel toe is aan een feest, mocht dan de coronanarigheid grotendeels achter de rug zijn. Het festival moet ‘voor elk wat wils’ bieden, dankzij een breed aanbod in cultureel en sportief opzicht en ook aandacht voor kinderen.

Dit festival is ook een gelegenheid om te kijken hoe zo’n autoluwe Stadring uitpakt

SINTERKLAASMOTIE De oppositie dacht daar anders over. Je laat mensen zich verpozen in de uitlaatgassen van het verkeer dat in een constante file van dertig kilometer per uur voorbij strompelt (BPA). Het Festival van Inzicht biedt vast leuk vermaak maar is met drie dagen te kort om tot inzichten over de autoluwe Stadsring te komen (Lijst Molenkamp). We moeten bezuinigen en dan kunnen we die 100.000 euro wel beter besteden (Lijst Sanders). Je kunt beter een paar keer een autoloze zondag invoeren (CDA).

Als Roel Mulder (Actief) nog in de raad zat, had hij de tegenwerpingen samengevat onder het kopje ‘een sinterklaasmotie’. Een cadeautje om goodwill te kweken en goede sier te maken. Om de burger te paaien met de verkiezingen voor de gemeenteraad in aantocht. Want die vinden plaats in dezelfde maand: op 16 maart. Het festival is eenmalig en draagt niet structureel bij aan verbetering van de Amersfoortse cultuur.

BUITENRING D66 verwees echter naar de wensen van het burgerinitiatief Van Ring naar Park: een groep burgers en deskundigen die zich inzet voor de vergroening van de Stadring. In de raad werd al een plattegrond voorgelegd waarop de rol van de Stadsring is overgenomen door een ‘buitenring’. Deze buitenste ring loopt rond het grootste deel van de huidige stad, en vrijwel geheel over bestaande wegen, waaronder de Bunschoterstraat, de Outputweg en de A1 en A28. Toevoerwegen maken verkeer mogelijk in de richting van de binnenstad, waar auto’s terechtkunnen in parkeergarages.

Er komt echter meer bij kijken. Wegen, rotondes en kruispunten moeten worden aangelegd of verbeterd, ten einde de grotere verkeersstroom aan te kunnen. Een onderdeel van deze buitenring is bovendien de westelijke ontsluiting. Die is nog lang niet aangelegd, hoewel de raad er enkele jaren terug mee instemde. De aanleg werd stilgelegd toen een drastische overschrijding van het budget dreigde.

PLANTSOEN Het onderzoek waar deze plattegrond in resulteerde, ging echter van start toen de aanleg nog in volle gang was. Dit alles is nog ver weg en zal dat waarschijnlijk ook zijn als over vier maanden het Festival van Inzicht plaatsvindt. Zoals gezegd: de raad stemde in met een krappe meerderheid: 21 voor, 17 tegen.

De Stadsring ontstond vanaf 1956, toen de Langestraat en de Kamp nog belangrijke, doorgaande wegen waren. Aangezien die te krap werden, liet de gemeente een ringweg aanleggen: een halve cirkel aan de zuidkant van het toenmalige stadje. Amersfoorters spraken toen nog van ‘de Rondweg’.

Daartoe moest wel het grootste deel van de oude singel worden gedempt. Daarnaast gingen villa’s tegen de grond - ook al staan er nog enkele aan de rand van de huidige autoweg - en verdween vrijwel het gehele plantsoen. De eerste honderd meter van de Heiligenbergerweg werd eveneens opgeofferd. Vanwege de snelle groei van de stad vanaf de jaren ’80 is de Stadsring echter geen rondweg meer, maar een autoweg die zich dwars door de gemeente boort.

door Jeroen de Valk