Stadhuis 5
Stadhuis 5 Gemeente Amersfoort

Podiumkunsten: nieuwbouw is ‘stip aan de horizon’

13 november 2021 om 08:43 Politiek

AMERSFOORT Bijna ongemerkt besloot de Amersfoortse gemeenteraad om een bedrag neer te leggen voor een onderzoek naar een nieuwe plek voor de ‘podiumkunsten’. En wel in de vorm van nieuwbouw op de plek van bijvoorbeeld de huidige brandweerkazerne of het stadhuis.

In de aangenomen motie ‘Concrete visie podium’ staan, de naam ten spijt, nog weinig concrete plannen. Het woord ‘theater’ valt niet en wat er moet worden gebouwd, is voorlopig een ‘stip op de horizon’. Het onderzoek mag 80.000 euro kosten en moet in kaart brengen waar qua podiumkunsten behoefte aan is, en hoe het geheel financieel kan worden onderbouwd. In maart 2022 hoopt de raad de bevindingen te vernemen.

De genoemde locaties zijn nog lang niet beschikbaar. De kazerne staat nog op z’n plek aan de Kleine Koppel, hoewel bij de vorming van de coalitie in 2018 werd gesproken over een verhuizing. Een nieuw stadhuis moet verrijzen tussen de rotonde De Nieuwe Poort en het Centraal Station. Hiervoor is 108 miljoen begroot: een aanzienlijk bedrag dat vast door oppositiepartijen in stelling zal worden gebracht als de verkiezingen in maart 2022 dichterbij komen. Pas als de raad het eens is, kan de bouw van start gaan. En pas na de oplevering kan het verouderde complex op het Stadhuisplein worden gesloopt.

VOLKSRAADPLEGING Maar er is al gesproken over een nieuwe plek voor podiumkunstenaars en hun publiek. In het gemeentelijke Cultuurplan 2019-2022 werd deze stip aan de horizon benoemd. Er was eind 2020 een gesprek met culturele instellingen in de stad, waarna in december een motie werd aangenomen waarin werd gevraagd om ‘ruimte voor podia’. Cultuurwethouder Fatma Koser Kaya sprak al eens over een ‘schaalsprong’. Een stap in de richting van iets groters en mooiers, dat past bij een stad die kan groeien tot 180.000 bewoners.

De motie werd in de nacht van 9 op 10 november aangenomen met 36 stemmen vóór; de enige stemmen tégen kwamen van de SP, die andere plannen zei te hebben met het Stadhuisplein. De SP verzet zich toch al tegen sloop en nieuwbouw van het stadhuis. Een SP-motie waarin werd gevraagd om een volksraadpleging over het te bouwen ‘peperdure paleis voor politici’ kreeg geen meerderheid.

ONNAVOLGBAAR Opvallend was ook een onnavolgbaar betoog van de cultuurwethouder zelf. Ze sprak over het ‘culturele ecosysteem’, ‘de verduurzaming van de keten’, ‘de nieuwe sla’ en een motie die niet op de tafel lag. De raadsleden poogden er scherpzinnig bij te kijken. Maar zelfs haar welwillende coalitiegenoot Ivo Beekers moest toegeven dat hij van zijn ‘á propos’ was gebracht en het ‘héél moeilijk’ vond er een touw aan vast te knopen.

door Jeroen de Valk