Voorzitter Fred van den Broek (rechts) met Jeroen Stomphorst (ambassadeur van GSVA) tijdens de prijsuitreiking van het Ton van Gaaltoernooi.
Voorzitter Fred van den Broek (rechts) met Jeroen Stomphorst (ambassadeur van GSVA) tijdens de prijsuitreiking van het Ton van Gaaltoernooi. GSVA

GSV Amersfoort viert veertigjarig bestaan: ‘Geestelijk welzijn hier ook heel belangrijk’

12 november 2021 om 12:39 Verenigingen

AMERSFOORT ,,Iedereen weet dat sporten gezond is voor zowel valide sporters als sporters met een beperking. Met Gehandicapten Sport Vereniging Amersfoort staan we ook voor het geestelijk welzijn van onze leden.” GSVA viert zaterdag 13 november - middels een receptie en feestdag - het veertigjarig bestaan. In gesprek met voorzitter/penningmeester Fred van den Broek. 

Na ruim veertig jaar is de GSVA dus nog altijd springlevend. Het ledental is al jaren stabiel en ligt rond de honderd. De gesprekspartner van vandaag staat allereerst stil bij het belang van het sporten voor gehandicapten. ,,We geven als club iedereen met een beperking, of dit nu een visuele is of een fysieke, de kans om hier te komen sporten. Dat dit bewegen enorm belangrijk is, mag als bekend worden verondersteld, dat dit ook een positieve invloed heeft op het geestelijk welzijn, is misschien wat minder bekend. Zeker is dat dit hier het geval is, het lotgenotencontact is zó ontzettend belangrijk. We hebben hier bijvoorbeeld elektrisch rolstoelhockey en daar zitten ook mensen met de ziekte van Duchenne bij. Die hebben veel verzorging nodig. Zijn daarom veelal aangewezen op de hulp van hun ouders. En ook ouders van de sporters geven elkaar tips. ‘Hoe pak jij dit op’, ‘hoe heb jij dat in het verleden geregeld?’, dat soort zaken wordt gevraagd en gedeeld. Daar knapt iedereen van op en men leert van elkaar. Die geestelijke component, naast de fysieke, mag zeker niet worden vergeten.” 

We geven als club iedereen met een beperking, of dit nu een visuele is of een fysieke, de kans om hier te komen sporten

De preses, die dus een dubbelfunctie heeft omdat hij ook de kas beheert uit functie van zijn penningmeesterschap, is lovend over de veertig vrijwilligers waar de club op teren kan. ,,Het zijn de begeleiders, het zijn de chauffeurs die de sporters op weg helpen naar de diverse sporthallen in het land, noem maar op. Daar ben ik echt trots op. Wat dat betreft durf ik zeker te zeggen dat we het hier goed voor elkaar hebben.” 

PENNINGMEESTER Van den Broek is in 1989 betrokken geraakt bij de club. ,,Ik werd gevraagd door een goede bekende en was eerst alleen penningmeester. Sinds 2016 ben ik voorzitter en deze club is mij heel lief, de bestuursleden kunnen ook lezen en schrijven met elkaar en dat is prettig werken. Naast Van den Broek vormen secretaris Ank van de Beek en de algemene bestuursleden Peter van der Vlist en Gertjan Bolle en Dick van der Stoep het bestuur. 

De sporters, die hun rolstoelbasketbal, rolstoelhockey voor handbewogen- en elektrische rolstoelen, para-tafeltennis en zwemmen beoefenen in sporthal Rustenburg en zwembad Hoogland, kunnen zaterdag genieten van een receptie en feestmiddag en -avond. Hun aantal is al jaren min of meer stabiel. ,,Ja, we zitten inderdaad al lang op zo’n 95 tot 100 leden. We willen op zich best groeien, maar het is lastig deze doelgroep te bereiken. Vaak moeten deze mensen zelf op zoek of dienen ze het te ontdekken. Revalidatiecentra bevelen hun cliënten vaak wel aan bij ons, maar als de mensen eenmaal thuis zijn, blijft de georganiseerde sport zoals wij die aanbieden toch wat vaak op de achtergrond. Of ze sporten voor zichzelf, of ze doen niet aan bewegen, dat kan ook.” 

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Revalidatiecentra bevelen hun cliënten vaak wel aan bij ons, maar als de mensen eenmaal thuis zijn, blijft de georganiseerde sport zoals wij die aanbieden toch wat vaak op de achtergrond. - Foto: GSVA

In eerste instantie waarschuwde de Van den Broek zijn medebestuursleden dat hij op bestuurlijk gebied niet al te veel kon leveren. Dat werd al gauw achterhaald door de realiteit

Heeft Van den Broek zelf ook mensen in zijn omgeving die aan G-sport doen? ,,Nee, eigenlijk niet, ik wilde en wil gewoon wat voor een ander betekenen en dat lukt op deze manier zeker.” In eerste instantie waarschuwde de 68-jarige Amersfoorter zijn medebestuursleden dat hij op bestuurlijk gebied niet al te veel kon leveren. Dat werd al gauw achterhaald door de realiteit. ,,Ja, dit is zeker zo, het kwam er toch al gauw van dat ik juist heel veel bestuurlijke taken op mij nam. Ik ben ook wel een type dat de handen graag uit de mouwen steekt, wat dat betreft rolde ik vanaf het begin overal in. Bijvoorbeeld ook bij een groot tafeltennistoernooi dat we hier elk jaar houden. Daar ben ik de wedstrijdsecretaris. Wat dat betreft doe ik al mijn taken hier bij de GSVA met evenveel plezier.” Hoe zag en ziet het werkzame leven van Van den Broek er eigenlijk uit en in hoeverre sport hij zelf fanatiek? ,,Om met dat laatste te beginnen… Nee, dat mag geen naam hebben, ik fiets en wandel graag, verder niet. Ik speel vooral veel muziek en bespeel de saxofoon en dwarsfluit, erg leuk. Verder was en ben ik nog altijd actief voor mijn eigen bedrijf, Van den Broek Hypotheken en Assurantien. Ik werk daar nog twee dagen. Mijn muzikale saxofoonmaatje doet verder de rest.”

HOOGTEPUNTEN In de afgelopen veertig jaar zijn er uiteraard veel hoogtepunten geweest. Te denken valt aan diverse Nederlandse kampioenen op het gebied van goalball en para-tafeltennis en deelname van enkele leden aan de Paralympics. Van den Broek: ,,In 2018 werd het eerste team van de E-hockeyers uitgeroepen tot uniek sporttalent. Verder deden Maurice Deelen en Gilbert Verwij mee aan de Paralympics in respectievelijk Londen en Barcelona, echt prachtig. Dat eerste was in 2018, Gilbert was er al bij in 1992. Beide sporters deden mee aan het zwemtoernooi. Het mooie is dat Gilbert momenteel nog altijd betrokken is hier, hij is namelijk de coördinator van het zwemmen. En Maurice is ook weer lid geworden. Dit tekent natuurlijk hun betrokkenheid.” 

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Laat ik vooral zeggen dat het jammer is dat het lastig is nieuwe bestuursleden te vinden. Dat geldt natuurlijk voor meer clubs maar ook wij hebben ermee te maken. Het is een maatschappelijk probleem. - Foto: Fred van den Broek

Over dieptepunten moet Van den Broek - gelukkig voor de club - heel lang nadenken. ,,Laat ik vooral zeggen dat het jammer is dat het lastig is nieuwe bestuursleden te vinden. Dat geldt natuurlijk voor meer clubs maar ook wij hebben ermee te maken. Het is een maatschappelijk probleem.” Tot slot kijkt de Amersfoorter vol genoegen vooruit op wat zaterdag te gebeuren staat. ,,Prachtig dat we op deze manier sporters kunnen eren met een receptie en een feestmiddag en -avond. En over mijzelf. Mijn termijn als voorzitter loopt in 2024 af en die jaren zal ik met plezier volmaken. En over plezier gesproken. Dat is en blijft de basis voor iedereen die hier maar rondloopt. Op dus naar de komende veertig jaar!”

Door Jurre Jochemsen

'Het zijn de begeleiders, het zijn de chauffeurs die de sporters op weg helpen naar de diverse sporthallen in het land, noem maar op. Daar ben ik echt trots op.'