De entree van begraafplaats Rusthof.
De entree van begraafplaats Rusthof. Jeroen de Valk

Kogel door de kerk: Amersfoort krijgt ‘eeuwigdurende grafrust’

11 november 2021 om 11:40 Politiek

AMERSFOORT Doden kunnen ook in Amersfoort op ‘eeuwige grafrust’ rekenen. Dat besloot de gemeenteraad in de nacht van 9 op 10 november. Het onderwerp werd al een tijdje bediscussieerd, zowel in de raadszaal als ook bij een grote bijeenkomst in een moskee.

Het initiatief kwam onder meer van de lokale DENK-fractie. Het recht op ‘eeuwige grafrust’ beperkt zich niet tot moslims, zo legde lijsttrekker Tahsin Bülbül onlangs uit in deze krant. Joden willen van oudsher ook dat graven niet worden geruimd. Christenen komen evengoed voor deze optie in aanmerking.

Tot dusverre duurde de grafrust in Amersfoort 10 tot 25 jaar, waarna de nabestaanden konden bijbetalen voor verlenging. De kosten voor eeuwige rust zijn die voor 100 jaar, wat neerkomt op bedragen tussen globaal 9.500 en 15.200 euro. In het raadsvoorstel worden twee locaties genoemd: Rusthof - dat strikt genomen in de gemeente Leusden is te vinden - en Maranatha, het katholieke deel van Rusthof.

In het raadsvoorstel werd wel gewaarschuwd: de kosten lopen verder op na de genoemde termijn van 100 jaar, terwijl daar geen inkomsten tegenover staan. Verder is er natuurlijk de inflatie, die onverbiddelijk voortschrijdt.

Nog een kanttekening: niet alle nabestaanden kunnen de genoemde bedragen in korte tijd neerleggen. DENK kwam dan ook met een extra amendement, waarin een betalingsregeling werd voorgesteld. Hierin wordt de betaling uitgesmeerd over drie jaar. Dit amendement werd verworpen omdat dit zou leiden tot extra financiële risico’s. De meeste raadsleden vertrouwden er niet op in dat het bedrag binnen deze termijn kon worden geïnd.

GEVAARLIJK GRAFMONUMENT Graven voor onbepaalde tijd worden aangelegd als ‘padgraven’; langs paden dus. Zij zijn makkelijk te zien en te bezoeken en behouden zo de vaak belangrijke betekenis voor de familie. Eventueel kunnen padgraven die voor 10 of 25 jaar zijn gereserveerd, worden omgezet in een graf voor eeuwig.

Het aangenomen raadsvoorstel meldt ook dat graven waarvan de rechten zijn afgekocht voor onbepaalde tijd, in ieder geval blijven liggen zolang een begraafplaats bestaat. De gemeente draagt zorg voor het in standhouden ervan wanneer er geen rechthebbenden meer te vinden zijn. Wel kan een grafmonument worden verwijderd indien het dusdanig vervallen is, dat het een gevaar vormt voor de omgeving. In dat geval wordt het graf echter niet geruimd.

door Jeroen de Valk