Sluit je een aanvullende verzekering af voor tandheelkundige zorg? Kijk dan goed naar de voorwaarden.
Sluit je een aanvullende verzekering af voor tandheelkundige zorg? Kijk dan goed naar de voorwaarden. Pixabay.com

[Switchen] of niet?

Is jouw zorgverzekering nog op maat?

9 november 2021 om 10:47

De zorgpremie wordt volgend jaar waarschijnlijk duurder. Gemiddeld zou het naar verwachting gaan om zo'n 44 euro per jaar. Verzekeraar DSW maakte dit jaar als eerste de premie voor 2022 bekend: klanten gaan per maand 127,75 euro betalen. Ook de premies van andere aanbieders gaan waarschijnlijk stijgen. Met hoeveel is nog niet bekend. "Verzekeraars hebben tot en met 12 november de tijd om hun premies bekend te maken," aldus Van der Staak.

VERPLICHT Iedereen die in Nederland woont, is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Er zijn verschillende aanbieders qua zorgverzekeringen. Zij bieden een basisverzekering aan en je kunt je aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld tandheelkundige zorg en fysiotherapie. "In de basisverzekering zit voor iedereen dezelfde zorg. Alleen de prijs van deze basisverzekering verschilt per aanbieder. Vorig jaar was dit verschil tussen de hoogste en laagste aanbieder zo'n veertig euro per maand. Daarnaast verschilt het per verzekeraar met welke zorgaanbieders ze een contract hebben afgesloten."


EIGEN RISICO Het eigen risico is het bedrag dat je aan zorgkosten uit de basisverzekering betaalt voordat de zorgverzekeraar overgaat tot vergoeding. Het eigen risico wordt bij vrijwel alle zorgkosten uit de basisverzekering aangesproken. Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld zorg voor kinderen tot en met 18 jaar en zorg door de huisarts. Moet je naar het ziekenhuis voor bijvoorbeeld een operatie? Dan betaal je in ieder geval 385 euro zelf. “Je kunt ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen, als je volgend jaar verwacht weinig zorgkosten te maken. Maar er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Wanneer je je eigen risico verhoogt, is het verstandig om wat geld achter de hand te houden. Het eigen risico moet je namelijk direct betalen."


VOORWAARDEN Volgens Van der Staak loont het om elk jaar kritisch de zorgverzekering te bekijken. "Niet alleen wat betreft de premie, maar ook wat betreft de contracten die door de verzekeraar zijn afgesloten bij zorgaanbieders. Ben je nu onder behandeling van bijvoorbeeld een fysiotherapeut en loopt die behandeling volgend jaar door? Dan is het verstandig om te kijken of de verzekeraar een contract heeft afgesloten met de fysiotherapeut, om te zien of die zorg wordt vergoed." Ook is het verstandig om te kijken naar welke zorg je verwacht nodig te hebben. "Verwacht je gezinsuitbreiding of moet je puber een beugel? Dan kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen. Of heb je afgelopen jaar een verzekering afgesloten voor extra zorg, maar heb je die extra zorg volgend jaar niet meer nodig? Dan kun je wellicht volstaan met een basisverzekering." Sluit je een aanvullende verzekering af voor tandheelkundige zorg? “Kijk dan goed naar de voorwaarden. Soms moet je eerst een jaar een aanvullende verzekering betalen, voordat kronen, bruggen of implantaten worden vergoed."


POLISSEN Er bestaan verschillende soorten polissen: een budgetpolis, naturapolis, combinatiepolis en restitutiepolis. Een budgetpolis is een vorm van een naturapolis. Bij een naturapolis betaalt je zorgverzekeraar direct de zorgkosten. Maar alleen de zorg van zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft, wordt volledig vergoed. Een restitutiepolis is een type zorgverzekering waarbij je als verzekerde vrij bent om te kiezen uit ziekenhuizen en zorgverleners. Een combinatiepolis is een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een combinatiepolis geldt dat voor sommige zorgsoorten recht is op zorg (zoals bij een naturapolis) en voor andere zorgsoorten recht op vergoeding (zoals bij een restitutiepolis).


VERGELIJKEN Door de bomen het bos kwijtgeraakt? Op www.consumentenbond.nl/zorgverzekering kun je zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. "Door het invullen van gegevens en het beantwoorden van vragen, kom je uiteindelijk bij de zorgverzekering uit die het best aansluit bij je wensen." Er zijn ook andere vergelijkingssites. "Ik gebruik elk jaar de vergelijker op onze website om te kijken of ik iets moet veranderen. Zeker met alle voorwaarden en kleine lettertjes is het bijna ondoenlijk om de verzekeraars zonder hulp te vergelijken."


DEADLINE Consumenten hebben tot en met 31 december om een zorgverzekering stop te zetten. De uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering is 31 januari, mits je de oude uiterlijk 31 december hebt stopgezet. Je zorgverzekering gaat dan per 1 januari met terugwerkende kracht in. Het is belangrijk op tijd een nieuwe verzekering af te sluiten. Als je onverzekerd bent, loop je het risico een fikse boete. Maar het is nog beter als je voor eind december de nieuwe polis afsluit. Dit in verband met de medische acceptatie bij aanvullende verzekeringen.