Afbeelding
Merijn Manders

Voorstelling over hoogbegaafdheid

8 november 2021 om 13:07

AMERSFOORT HBTheater speelt op 24 november, van 20.00 tot 21.30, de interactieve, muzikale theatervoorstelling Kameleon Op Zevenmijlslaarzen in Theater de Kamers in Vathorst. Deze voorstelling is bedoeld voor alle volwassenen die willen weten hoe je hoogbegaafdheid bij een kind kunt herkennen. Het is van groot belang om vroegtijdig deze kinderen in beeld te krijgen, zodat ze adequaat begeleid kunnen worden.  De acteurs maken zichtbaar hoe het is om te leven met een kind waarbij het onderwijs niet passend is, en nodigen het publiek uit om hierover mee te praten en is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Meer informatie en kaartverkoop via www.hbtheater.nl.



Vroegsignalering voorkomt schooltraumaHet signaleren, herkennen, begrijpen en begeleiden van hoogbegaafdheid is binnen onderwijs, zorg en gezin nog niet vanzelfsprekend. Het is van groot belang om vroegtijdig deze kinderen in beeld te krijgen, zodat ze adequaat begeleid kunnen worden. Dat hoogbegaafdheid veel meer omvat dan alleen een hoog IQ, is nog te weinig bekend. Veel ouders worstelen met de sterke wil en de intense emoties van hun kind, en wijten lastig gedrag aan de opvoeding. Als hoogbegaafdheid niet herkend wordt, loopt het kind het risico op misdiagnoses als autisme of ADHD. Meer kennis in zorg en onderwijs van de sociaal-emotionele- en gedragskenmerken van hoogbegaafdheid, is essentieel om psychische beschadiging en vastlopen op school te voorkomen.

ErvaringsdeskundigheidDe makers van HB Theater, Marion Steeghs (zangeres, songwriter) en Maaike Ament (theatermaker), ontmoetten elkaar tijdens hun zoektocht in het omgaan met de hoogbegaafdheid van hun eigen kinderen. Zij maakten met Kameleon op Zevenmijlslaarzen de eerste (en enige) theatervoorstelling over hoogbegaafdheid in Nederland, en kregen hiermee veel belangstelling uit binnen- en buitenland. Met deze theatervoorstelling willen ze bijdragen aan meer bewustwording en begrip voor de andere leer- en leefbehoeften van hoogbegaafde kinderen. Zodat alle kinderen gezien worden, hun potentie kunnen ontwikkelen, en ouders en professionals zich gesteund voelen.

Openbare voorstellingOuders, professionals en geïnteresseerden, die in gesprek willen over de (vermoedelijke) hoogbegaafdheid van hun kinderen, zijn van harte welkom op 24-11, van 20.00 tot 21.30 u op Basisschool de Bieshaar in Hoogland. Normaal gesproken speelt HBTheater in opdracht van (onderwijs-)instellingen. Deze open voorstelling is dus een unieke kans om het theaterstuk te zien. Tijdens, en na afloop van de voorstelling, gaan de makers met het publiek in gesprek over het herkennen en begeleiden van hoogbegaafden, en is er de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Meer informatie en kaartverkoop via www.hbtheater.nl