Noëlle Sanders (links vooraan) bij het begin van de protestmars op 5 oktober voor het behoud van Jericho.
Noëlle Sanders (links vooraan) bij het begin van de protestmars op 5 oktober voor het behoud van Jericho. Jeroen de Valk

Woonprotest komt naar Amersfoort

5 november 2021 om 16:43 Politiek

AMERSFOORT In Amersfoort wordt een ‘woonprotest’ georganiseerd: een protestactie om de woningnood onder de aandacht te brengen van de politiek. Op dinsdag 21 december vindt de actie plaats bij het Amersfoortse stadhuis, van 18.15 tot 19.00 uur.

Direct daarna beginnen de vergaderingen van de gemeenteraad. Het ligt voor de hand dat op deze avond het woonprotest niet onbesproken zal blijven. Er waren onlangs al protestmarsen in enkele grotere steden, waaronder Amsterdam en Rotterdam.

ONDERZOEK Een medeorganisator van het Amersfoortse woonprotest is Noëlle Sanders, makelaar en raadslid van Lijst Sanders. Zij werkt ook mee aan een onderzoek waar tot dusverre ruim vierhonderd jonge Amersfoorters - tot 35 jaar - aan meewerkten. Van hen woont slechts acht procent in een sociale huurwoning. Van de particuliere huurders is ruim één op de vijf ten minste de helft van zijn of haar netto-inkomen kwijt aan de huur. Een derde daarvan betaalt duizend euro ‘kaal’ per maand.

VOORRANG Geen wonder dat meer dan de helft van alle geënquêteerden een andere woning zoekt. De financiën wordt door 82 procent van hen als een probleem ervaren. Het aanbod schiet in meer opzichten tekort: de gemeente laat containerwoningen creëren en zoekt plekken voor ‘tiny houses’, maar meer dan de helft van de respondenten heeft liever een eengezinswoning met een tuin. De voorkeur gaat dus niet uit naar ‘alternatieve woonvormen’. Twee derde van de jongeren vindt dat Amersfoorters voorrang moeten krijgen bij het beschikbaar komen van woningen in de vrije sector. Een iets grotere groep wil dat deze voorrang wordt ingevoerd bij koopwoningen in het algemeen.

‘DIKKE STUDIESCHULD’ Bijna alle ondervraagden zijn het eens met de stelling dat mensen alleen een woning mogen kopen als ze er zelf in gaan wonen. Dit is de ‘zelfbewoningsplicht’, die moet voorkomen dat beleggers woningen opkopen en - veelal na een opknapbeurt - voor een veel groter bedrag doorverkopen of onderverhuren. Ook komt het voor dat huizen in meerdere miniappartementjes worden verdeeld.

Sanders schreef aan de verslaggever dat ze boodschappen ontving in de trant van: ,,Politiek voelt niet als iets waar jongeren vertegenwoordigd zijn, maar eerder een plek voor 50-plussers die het al hebben gemaakt en geen dikke studieschuld hebben, maar wel een goed huis om in te wonen.’’

Belangstellenden voor het woonprotest worden verzocht zich op te geven bij Sanders, via betaalbarewoningeninamersfoort@gmail.com. Er wordt ook een petitie aangeboden. Die kan eenieder nu al ondertekenen via www.tinyurl.com/petitiewoningnood. De petitie wordt op deze avond uitgereikt aan één van de wethouders. Noëlle Sanders was als een van de weinige politici aanwezig bij een protestmars voor het behoud van het wijkje Jericho op 5 oktober.  

Door Jeroen de Valk