Petra Cesar, vrijwilliger in wijkboerderij Nieuwland, en Annemarijn (rechts).
Petra Cesar, vrijwilliger in wijkboerderij Nieuwland, en Annemarijn (rechts). Jan Huurdeman

Ondersteuning voor initiatieven; ‘Bewoners033 biedt de oplossing’

10 oktober 2021 om 09:00 Maatschappelijk

AMERSFOORT Amersfoorters bruisen van ideeën en initiatieven. Dat zie je overal in de stad. Veel van deze initiatieven komen voort uit een goed idee, uit onvrede of uit een goed voorbeeld van anderen. Het realiseren van een idee blijkt in de praktijk niet altijd even gemakkelijk te zijn. Dat is de ervaring van Petra Cesar, vrijwilliger in wijkboerderij Nieuwland.

De Wijkboerderij is een mooi voorbeeld hiervan. Het was de wens van bewoners in Nieuwland om de Wijkboerderij te behouden voor de wijk. Met als doel een centrale ontmoetingsplek te hebben, waar iedere wijkbewoner van 0 tot 100 jaar welkom is voor een praatje, spelletje of gezellig koffiedrinken. Hier wilden ze dan activiteiten organiseren, inclusief gebruik van een keuken om te koken en samen te eten. Om dit alles mogelijk te maken, werd een commerciële partij bij de exploitatie van de wijkboerderij betrokken die sociaal-maatschappelijk actief was in de wijk. Toen bleek echter dat je als wijkbewoner wel moest kunnen onderhandelen met de gemeente en met commerciële partijen. Ze kregen te maken met onderwerpen waar je normaal gesproken weinig mee te maken hebt. Denk aan bestemmingsplannen, doorrekenen van financiële haalbaarheid, juridische aspecten en samen afspraken maken over het gebruik van de locatie. Die kennis en ervaring moet je maar net in huis hebben. Gelukkig was die er.

GESLAAGD INITIATIEF Cesar vertelt: ,,Jans kennis kwam goed van pas in het hele proces en daar zijn we heel blij mee!” Nieuwland heeft nu een mooie, centraal gelegen ontmoetingsplek waar ook diverse activiteiten mogelijk zijn zoals Repaircafe en workshops. Ook kunnen elke maand gezinnen uit de wijk pannenkoeken eten, die door wijkbewoners gebakken worden.” Lachend vult haar dochter aan: ,,dan is er natuurlijk ook nog het gezellige terras.” 

Bij Bewoners033 ontdekte men dat er veel goeie ideeën in de stad zijn, maar dat niet altijd de benodigde kennis en ervaring aanwezig is bij initiatiefnemers. Je kunt tenslotte niet alles weten. Maar het zou jammer zijn als daardoor een initiatief strandt. Bewoners033 biedt daarom de oplossing. Het is een onafhankelijke netwerkorganisatie gerund door vrijwilligers. Bewoners033 biedt ondersteuning aan alle bewonersinitiatieven die zich inzetten om Amersfoort, Hoogland, Hooglanderveen mooier, leefbaarder, socialer, veiliger, toegankelijker en duurzamer te maken. Initiatiefnemers kunnen met hun plannen op verschillende manieren terecht bij B033. B033 verzorgt een Inloopspreekuur voor Amersfoorters in het Eemhuis. Bij de vrijwilligers kun je terecht met al je vragen over je idee of initiatief (bijvoorbeeld vragen over financiering, vrijwilligerswerving, PR, et cetera).

De Broedplaats is altijd op wisselende locaties in Amersfoort en zo nodig online

BROEDPLAATS Bij de Broedplaats ontmoeten bewoners, gemeenteraadsleden, wethouders, ambtenaren, adviseurs en andere mensen die Amersfoort verder willen helpen, elkaar om samen te broeden op ideeën voor Amersfoort. Iedereen kan een pitch doen van maximaal drie minuten. Vervolgens kiezen de aanwezigen met welke spreker zij willen meedenken om het initiatief of idee verder te helpen. De Broedplaats is altijd op wisselende locaties in Amersfoort en zo nodig online. 

Advies033 is een netwerk van ervaringsdeskundigen uit Amersfoort die (op aanvraag) ingeschakeld kan worden om initiatiefnemers advies te geven bij het starten, uitwerken en uitvoeren van hun initiatief; de ervaringsdeskundigen geven praktische ondersteuning. 

BURGERBORREL De Burgerborrel is voor iedereen die zich op de een of andere manier voor Amersfoort inzet. Bijvoorbeeld bij een buurt- of wijkvereniging, een belangenorganisatie of een stadsbrede, maatschappelijke activiteit. Ook gemeenteraadsleden en mensen die vanuit hun werk geïnteresseerd zijn in actieve bewoners zijn van harte welkom. Bewoners mogen hun activiteit of initiatief op een zeepkist in een minuut presenteren aan mede-Amersfoorters. Zo inspireren, motiveren en leren we van elkaar onder het genot van een hapje en drankje.

Kortom, er is gratis ondersteuning om jouw initiatief tot een succes te maken. Samen maken we de stad nog mooier. Kijk voor meer informatie op: www.bewoners033.nl.

door Jan Huurdeman

Dit artikel wordt aangeboden door werkgroep communicatie Nieuwland; nieuwlandsnieuws@gmail.com.