Afbeelding
De Stad Speelt

Theater in het ketelhuis: ‘iedereen heeft herinneringen aan het Sint-Elisabeth ziekenhuis’

4 oktober 2021 om 09:23 Podiumkunsten

AMERSFOORT Op de plek waar voormalig ziekenhuis Sint-Elisabeth aan de Ringweg Randenbroek heeft gestaan, vindt binnenkort een reeks bijzondere voorstellingen plaats. Improvisatietheater dat draait om verandering, van theatercollectief De Stad Speelt.

Decor voor de voorstelling is het voormalige ketelhuis van het Amersfoortse ziekenhuis. Zo’n locatie met een verhaal, dat is waar het voor de leden van De Stad Speelt allemaal om draait. ,,We laten ons inspireren door de locatie. We veranderen zo min mogelijk en maken gebruik van de ruimte zoals hij is”, aldus de artistiek leider van het gezelschap, Fem Petraeus. Op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober spelen ze vier keer de voorstelling ‘De pijp uit’ in het nieuwe Parkhuis. 

We willen een voorstelling maken die oud en nieuw met elkaar verbindt

HERINNERINGEN Het is een plek waar een groot deel van de Amersfoorters zeker herinneringen aan hebben, aldus Petraeus. ,,We willen een voorstelling maken die oud en nieuw met elkaar verbindt. Dus de herinneringen aan leven en dood die bij de oorsprong van de plek horen aan de ene kant, en de nieuwe energie die ontstaat door verandering aan de andere kant. Het ketelhuis is het Parkhuis geworden en er is een nieuw park aangelegd, dus die verandering is ook heel goed merkbaar.”  Petraeus komt op het idee voor de locatie omdat ze er vaak langs fietst. Na een rondleiding door verhuurder Marc van Leent blijven twee dingen haar bij: ,,Bovenop is die extra verdieping gebouwd met een panorama-uitzicht. Daardoor ervaar je het nieuwe park, waar ik overigens echt heel blij mee ben en meer Amersfoorters met mij. Als je dan naar de kelder gaat zie je nog de ketel waar vroeger menselijke resten in werden verbrand. Die pijp kun je daar nog aanraken. Het idee van op een nieuwe plek zijn maar tegelijk die link met het verleden hebben vond ik zo bijzonder.” 


Park Elisabeth Groen (foto: Rinus van Denderen)

IMPROVISATIE De voorstelling is geen waargebeurd verhaal. ,,Het is improvisatietheater, dus we zijn niet de archieven ingedoken maar wel onze eigen archieven. Het gaat over het overkoepelende thema ‘verandering’. Het wordt misschien bijna een soort filosofisch verhaal: stel je gaat nu de pijp uit en mag morgen verder, wat neem je mee en hoe richt je je leven anders in?”  Alle spelers hebben een geschiedenis met het ziekenhuis, ze zouden het mooi vinden als het publiek dat ook heeft. Een vereiste is het overigens niet.

We spelen nooit twee keer hetzelfde

EXPERIMENT De makers van De Stad Speelt bereiden eigenlijk nooit dingen voor, ze maken niet voor niets improvisatietheater, maar deze keer vormt wel een uitzondering. Petraeus: ,,Normaal spelen we een keer en zeggen we dat je erbij moet zijn om het mee te maken. Deze keer spelen we vier voorstellingen. De personages worden gehusseld gedurende de voorstellingen, zo is geen voorstelling hetzelfde. Iedereen krijgt nu ook de gelegenheid om iets voor te bereiden in de vorm van een monoloog, lied of gedicht. En als zij vinden dat het moment daar is, kunnen ze dat inzetten. Voor ons is het een experiment, we kijken graag naar andere manieren om te spelen zodat een voorstelling nog beter wordt. En we spelen nooit twee keer hetzelfde.” 

In het verleden speelde de groep ook voorstellingen op andere plekken in Amersfoort, waaronder de Volmolen ,,Ik denk nu nog altijd aan de voorstelling die we in de Volmolen speelden als ik daar weer langs kom. Ik hoop dat het publiek dat straks naar onze voorstelling komt hetzelfde heeft als ze langs het voormalig ketelhuis fietsen.”

Waneer: vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober, 19:00 uur en 21:00 uur. Waar: het Parkhuis aan de Heiligenbergerweg. Kaarten: € 17,50 per stuk, meer informatie is te vinden op  www.destadspeelt.nl