Afbeelding
Pixabay

DAKA Sport eist verwijzingsbord Raad van State tegen autoluwe binnenstad

30 september 2021 om 13:34 Rechtbank

DEN HAAG ,,We zijn niet tegen de autoluwe binnenstad. Maar voor onze bezoekers is niet duidelijk dat ze wél mogen doorrijden. De inzet van ons hoger beroep is een onderbord.”

Met die woorden maakte de advocate van sportwinkel DAKA in de Langestraat woensdag bij de Raad van State meteen helder waar de rechtszaak om draait. De huidige bewegwijzering bij de binnenstad sinds het autoluw maken, is niet duidelijk genoeg en dat kost de sportzaak klanten. Ze raken volgens de advocate in verwarring en blijven daarom weg. En dat kan alleen worden opgelost met een (onder)bord bij de Kamperbinnenpoort met de melding dat het parkeerterrein van DAKA aan de Muurhuizen wel bereikbaar is.

De advocate wees de Raad ook op een motie van de gemeenteraad die onlangs werd aangenomen om de bewegwijzering rond de binnenstad simpeler te maken. Dat gaat ook gebeuren, bevestigde een woordvoerder van de gemeente bij de Raad van State. Maar het bord met de melding ‘DAKA bereikbaar’ gaat er toch niet komen.

,,We willen geen precedent scheppen”, aldus de woordvoerder. ,,De binnenstad is voor iedereen bereikbaar. Met een ontheffing.” Klanten van DAKA kunnen gewoon doorrijden en binnen 15 minuten hun kenteken aanmelden, zegt hij. Het is de verantwoordelijkheid van bedrijven en bewoners van de binnenstad om hun bezoekers daarop te wijzen. En verder kunnen bezoekers van de binnenstad hun auto in de parkeergarages direct rond de binnenstad kwijt.

GEEN SIMPELE ZAAK Hoewel dit een simpel geschil lijkt, is het dat juridisch gezien niet, meldde de raadsvoorzitter. Mogelijk is het zelfs niet eens een rechtszaak voor de Raad van State, maar voor de burgerrechter. Daar moet de raadsvoorzitter nog nadenken.

De uitspraak volgt binnen enkele maanden.