De beoogde locatie van een nieuwe ambulancepost: tussen Superfun en het spoor.
De beoogde locatie van een nieuwe ambulancepost: tussen Superfun en het spoor. Google Earth

Ambulancepost tussen spoor en Superfun, als de buurt akkoord gaat

28 september 2021 om 21:03 Politiek

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort hoopt een nieuwe ambulancepost te kunnen inrichten op een braakliggend terrein aan de Middelhoefseweg, tussen het overdekte speelterrein Superfun en het spoor. Het is de bedoeling dat ambulances vanaf deze post binnen vijftien minuten arriveren op een plek waar spoedeisende hulp moet worden verleend.

Een nieuwe post aan de Middelhoefseweg moet de tijdelijke plek aan de Nijverheidsweg-Noord vervangen. Daar bevindt zich een post sinds de sluiting van de ambulancecentrale aan de Zonnehof, eind juni dit jaar.

De tweede ambulancepost van de stad - op het adres Hofslot 1a, tussen Kattenbroek en Vathorst - blijft waar die was en bedient vooral Amersfoort-Noord. De centrale aan de Zonnehof werd echter veel te krap. Ambulances reden tientallen jaren vanaf deze plek, terwijl de stad groeide en werd volgebouwd. De grote wagens persten zich langs een afhaalchinees, via de Plus naar een druk verkeerspunt. Inmiddels zijn er ver gevorderde plannen om de Zonnehof het karakter van een rustige woonwijk te geven.

Het terrein ligt al geruime braak, aangezien het vanwege de onhandige, driehoekige vorm niet erg in trek is bij projectontwikkelaars

VRIJSTAANDE WONINGEN Er zijn planologisch gezien weinig beletselen om te gaan bouwen aan de Middelhoefseweg. Het terrein ligt al geruime braak, aangezien het vanwege de onhandige, driehoekige vorm niet erg in trek is bij projectontwikkelaars. Er moeten wel wat kleine aanpassingen komen zodat de ambulances er veilig en snel kunnen vertrekken.

Omwonenden kunnen voor meer obstakels zorgen. Vlakbij de locatie liggen enkele vrijstaande woningen aan de Birkstraat. Zorgcentrum Birkhoven bevindt zich aan de overkant van de Amsterdamseweg.

Het college van b & w schrijft alvast aan de raad: ,,Voor omwonenden betekent een ambulancepost dat er een paar keer per dag een ambulance met sirenes en zwaailichten langsrijdt. Wij realiseren ons dat dit enige mate van overlast kan veroorzaken. Daarmee bestaat ook het risico dat vanuit de omgeving een bezwaar- en beroepsprocedure wordt gevoerd tegen de komst van een ambulancepost.’’ De RAVU en de gemeente zullen een inloopbijeenkomst voor de buurt organiseren.

door Jeroen de Valk