De Kwekersweg, met rechts de gerenoveerde wijk Jeruzalem en links de te slopen wijk Jericho.
De Kwekersweg, met rechts de gerenoveerde wijk Jeruzalem en links de te slopen wijk Jericho. Rinus van Denderen

Alliantie weigert debat in raadszaal: ‘Kom voor vragen naar ons kantoor’

28 september 2021 om 20:11 Politiek

AMERSFOORT Woningcorporatie de Alliantie weigert in de raadszaal te overleggen met de gemeenteraad over de kwestie-Jericho. Daarvoor in de plaats wordt de raad verzocht naar het kantoor van de Alliantie te komen, en wel op 6 oktober. 

Jeroen de Valk 

Dit betekent dat een aanzienlijke maatschappelijke instantie de gemeenteraad ten kantore ontbiedt. Een ongebruikelijk besluit, waarop een opmerkelijke mailwisseling volgde. Die kon deze krant inzien. 

De Alliantie was ook afwezig bij een raadsoverleg op 14 september. De kwestie-Jericho stond toen officieel niet centraal op de agenda. Maar zowel raadsleden als wijkbewoners hadden al enkele dagen van tevoren aangekondigd dat zij wél present zouden zijn. Een week eerder vernamen de bewoners dat de Alliantie hun wijkje gaat slopen, een beslissing die volgens hen kwam als een donderslag bij heldere hemel. 

Dit is nogal wat. De Alliantie weigert om in een openbare vergadering met de raad van Amersfoort en bewoners van Jericho hun plannen uit te leggen

‘VRAGEN’, GEEN DEBAT De raad besloot daarop een nieuwe datum af te spreken voor overleg met de Alliantie, zodat de corporatie ook de andere kant van de zaak kon laten zien. Dat werd 5 oktober. Maar de Alliantie besloot niet te komen, zo vernam de raad via een mail op 28 september. 

De corporatie laat weten: ,,De belangrijkste overweging (…) is dat de communicatie met de bewoners reeds is gestart. We hebben de bewoners middels twee informatiebijeenkomsten geïnformeerd en het gesprek met de bewoners voeren we open en direct met hen zelf. We hebben met alle bewoners persoonlijke gesprekken over hun individuele situatie en wij begeleiden hen hier zo goed als mogelijk in.’’ 

De Alliantie heeft er begrip voor dat de Amersfoortse politiek nog ‘vragen’ heeft en is bereid die te beantwoorden op het kantoor aan de Heiligenbergerweg. Daarbij worden dus ‘vragen’ verwacht, geen debatten. 

RAAD ALS SUBSIDIEGEVER Menno Fousert (Amersfoort2014) mailde daarop: ,,Ik vind dit echt te gek voor woorden. Een gesprek met de gemeenteraad voeren we in de raadszaal.’’ Hij streeft naar ‘openheid en transparantie’ en acht de afzegging van de Alliantie ‘een belediging van de raad’. Hij vervolgt: ,,Ik nodig andere partijen uit een gezamenlijke brief naar de Alliantie te sturen.’’ Want, los van de vraag of de corporatie wil slopen of niet, ‘zo zijn we niet getrouwd’. 

Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp) sluit zich daarbij aan: ,,De Alliantie moet het fatsoen kennen om zich publiekelijk te verantwoorden.’’ Hans van Wegen (BPA) mailde: ,,Het zal u niet verbazen dat ook de BPA een groot voorstander is van openbare verantwoording aan de raad (als subsidiegever!) door de Alliantie!’’ De SP sprak van ‘arrogantie’ en Noëlle Sanders (Lijst Sanders) is eveneens ontstemd. 

Youssef el Messaoudi (GroenLinks) lijkt vooral verbijsterd in een tweet: ,,Dit is nogal wat. De Alliantie weigert om in een openbare vergadering met de raad van Amersfoort en bewoners van Jericho hun plannen uit te leggen over de aanstaande sloop.’’ 

‘VOCHT EN TOCHT’ Raadsleden zullen de woningcorporatie vragen alsnog naar het gemeentehuis te komen, ten einde van gedachten te wisselen in de openbaarheid van de raadszaal. In de tussentijd zal het geluid tégen de sloop steeds duidelijker worden gehoord. De Alliantie liet al weten dat de woningen verouderd en verwaarloosd zouden zijn. Ze kampen met vocht, tocht en gehorigheid. 

Vervanging door nieuwbouw zal natuurlijk in véél meer vierkante meters resulteren. Maar bewoners zeiden dat ze, aangezien de corporatie het liet afweten, allang zelf aan het klussen zijn geslagen en zo hun eigen ‘paleisjes’ hebben gecreëerd. Het zijn rijtjeshuizen met tuinen - zeer geliefd bij woningzoekenden - die ook nog vallen in de betaalbare sociale huursector. De SP herinnerde alle betrokkenen eraan dat negentig procent van de bewoners niet wil verhuizen.