Cees Beeke en Christa Beeke bij de nieuwe plaquette.
Cees Beeke en Christa Beeke bij de nieuwe plaquette. Marcel Koch

Nieuwe gedenkplaat politiebureau

31 augustus 2021 om 15:43

'Hun namen worden weer gezien'

Marcel Koch

AMERSFOORT De een hoefde er slechts de straat voor over te steken, de ander kwam speciaal overgevlogen vanuit Griekenland. Burgemeester Lucas Bolsius en Christa Beeke onthulden afgelopen vrijdag in de ontvangsthal van het politiebureau de nieuwe gedenkplaat van drie omgekomen politiemensen van het Amersfoortse Korps in de Tweede Wereldoorlog.


Christa Beeke, sinds 1982 woonachtig in Athene, verrichte de handeling met betraande ogen. Haar grootvader Adriaan Beeke, die ze nooit heeft gekend, was een van de drie oorlogsslachtoffers. Bij aanvang van de Duitse invasie in de meidagen van 1940 stapte de Amersfoortse politieman in Hoogland op een landmijn en verongelukte. Vijf jaar later, op 25 april 1945, volgde nog meer leed voor de familie Beeke toen een granaat hun woning in de Trompstraat vol trof. Tijdens deze tragische gebeurtenis kwamen drie jonge kinderen uit het gezin Beeke om. 


De destijds 8-jarige Gerard Beeke (Christa's vader) overleefde de inslag, zo ook zijn moeder Christiana Cornelia Jonkman-Beeke. Na de bevrijding vertrokken Gerard en zijn moeder naar de provincie Zeeland. Christa (62) zei eerder in deze krant weet te hebben van de dramatische gebeurtenissen. ,,Maar over de emotionele kant lieten mijn vader en oma zich niet in hun ziel kijken.'' Afgelopen vrijdag was ze voor het eerst in Amersfoort en was ze zichtbaar geƫmotioneerd.


ZOEKGERAAKT De nieuwe, aluminium plaquette in de ontvangsthal op het politiebureau -de oude was zoekgeraakt tijdens sloopwerkzaamheden in 2004 - is er gekomen door toedoen van Cees Beeke, oudoom van Adriaan Beeke en achterneef van Gerard Beeke. Cees Beeke, inwoner van Ter Aar, zat het niet lekker dat de oude plaquette verdwenen was en er geen nieuwe voor in de plaats was gekomen. Stijlloos vond hij. ,,De Amersfoortse politie vergeet op deze manier zijn doden'', liet hij eerder in deze krant optekenen. Zijn roep om een nieuwe gedenkplaat vond na lang aandringen uiteindelijk gehoor bij de politie. In zijn speech afgelopen vrijdag was hij aardig van toon. ,,Het stemt mij blij en tevreden dat er eindelijk, na zoveel jaren van inspanning, en met volle medewerking van de Gemeente Amersfoort en het politiekorps een nieuwe gedenkplaat onthuld wordt, speciaal ook omdat dit gebeurt in aanwezigheid van kleindochter Christa. De naam van Adriaan zal weer gezien worden, evenals de namen van de andere twee gevallenen.'' Dat waren Klaas de Graaf en Hermanus Reinten. Eerstgenoemde werd op 15 december 1944 gefusilleerd in Purmerend. Reinten kwam op 11 januari 1945 om in het concentratiekamp Neuengamme. 

Afbeelding