,,Het is zo mooi als je mensen weer ziet opbloeien", zegt Ferdinand.
,,Het is zo mooi als je mensen weer ziet opbloeien", zegt Ferdinand. Annemiek Brumsteede

Buurtbemiddelaar Ferdinand: ‘Mensen staan best wel open voor elkaar’

5 september 2021 om 11:15 Maatschappelijk

AMERSFOORT Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. Indebuurt033 licht daarom maandelijks een vrijwilliger uit die zich inzet voor een Amersfoorts initiatief. Iedere maand heeft een ander thema, deze editie staat in het teken van: Vakantie.

Ferdinand werkt als buurtbemiddelaar. In een groep van ruim dertig personen is hij een van de vrijwilligers die, waar nodig en gewenst, langskomen om te bemiddelen tussen buren. Ferdinand: ,,Buurtbemiddeling draait vooral om het proberen buren in gesprek met elkaar te brengen waar dat niet vanzelfsprekend is. En dat een gesprek niet (meer) lukt, kan zomaar opeens ontstaan. Mensen ergeren zich bijvoorbeeld ergens aan. Luchtjes van koken, of gedrag van kinderen of huisdieren, zoals een hond die blijft blaffen. Of het gaat over: waar zet de ander zijn container, of waar parkeert hij zijn auto. Soms vinden mensen het heel lastig dat met elkaar te bespreken. Buurtbemiddeling is een partij die daarbij kan helpen.”

Burenconflicten zijn van alle tijden en plaatsen. ,,In de rol van buurtbemiddelaar kan je soms het verschil maken waardoor het prettiger wonen wordt”, vindt Ferdinand. ,,Het is allemaal mensenwerk. Per case werken we in wisselende samenstellingen, je werkt meestal niet met een vaste partner. Af en toe kom ik door dit werk in situaties terecht die ik zelf niet had kunnen verzinnen, dat maakt het interessant en afwisselend om te doen.” Soms initiëren bewoners zelf een gesprek met buurtbemiddeling en ook de wijkagent of woningcorporatie verwijzen door. Ferdinand: ,,We ontmoeten in toenemende mate ook mensen die psychische nood hebben of moeite hebben hun draai te vinden in deze maatschappij.” 

BEREIDHEID Ferdinand heeft de ervaring dat conflicten tussen buren vaak te maken hebben met onuitgesproken verwachtingen. ,,Mensen zijn soms geneigd om dingen in te vullen voor de ander. Ze denken dat de buurman of -vrouw op ze neerkijkt, of ze voelen zich niet gezien”, aldus Ferdinand. Buurtbemiddeling doet soms een beetje denken aan het programma ‘De Rijdende Rechter’. Ferdinand: ,,Het verschil is dat de rijdende rechter een uitspraak doet die bindend is. Maar bij buurtbemiddeling gaan buren samen op zoek naar een oplossing. Dit gaat altijd op basis van vrijwilligheid. En alleen als beide partijen bereid zijn te praten. Een mooie vraag kan zijn: ‘Hoe was jullie eerste contact en wat is er nodig om dat terug te krijgen?’ We spreken beide buren eerst apart en proberen vervolgens om gezamenlijk tot een oplossing te komen.”

Als je gaat praten met elkaar ontstaat er toch vaak ruimte

Conflicten tussen buren spelen vaker op het moment dat mensen meer thuis zijn, zoals nu in de vakantieperiode. Buurtbemiddelaar Ferdinand: ,,Dan spelen er zaken als overlast van de barbecue of van geluid, omdat mensen luid bellen in de tuin. In de zomer leven mensen nou eenmaal meer buiten. Bij geluidsklachten zie je dat de verdraagzaamheid daalt. Mensen kunnen daar zo op gefocust raken, dat het geluid het enige is wat ze nog bezighoudt. Maar over het algemeen staan mensen best open voor elkaar. En dat is fijn, want per saldo heb je langer wat aan een goede buur dan een verre vakantie.” 

De motivatie om vrijwillig buurtbemiddelaar te worden was voor Ferdinand het werken aan meer onderling begrip tussen mensen, omdat hij zag dat de onderlinge verdraagzaamheid snel daalt. Ferdinand: ,,Het leuke is dat er vaak tijdens de gesprekken op een bepaald moment iets van ontspanning komt bij de mensen. In het begin is er vaak een masker van verbetenheid of verkramptheid. En als je dan gaat praten met elkaar ontstaat er toch vaak ruimte. En het is zo mooi als je mensen weer ziet opbloeien. Dat je bij beide buren ziet doorbreken: ‘Hé wacht even, wij delen veel meer dat we denken’.”

Meer informatie over buurtbemiddeling? Kijk dan op: indebuurt033.nl/volwassenen/buurtbemiddeling/.  

door Annemiek Brumsteede